• Informacje na temat:

    ciastko ptyś

Przepisy na temat: ciastko ptyś
Artykuły na temat: ciastko ptyś
  • "Chou" z rozanym kremem

    Czy znacie cos pyszniejszego? Miniaturowy ptys zwany po francusku "chou" nadziany rozanym kremem, polany rozana polewa i udekorowany malinami oraz platkami rozy? Trudno mi wyobrazic sobie bardziej kobiece i eleganckie ciastko. To prawda, ze wymaga pracy i pewnej kulinarnej wprawy, ale dla smaku i efektu warto troche sie potrudzic. Moje rozane ptysie sa zainspirowane przepisem Philippe Andrieu...

  • Przepis techniczny, jaki jurorzy przygotowali dla uczestników piątej edycji "Bake off - Ale ciacho!" Baba20g świeże drożdże125g letnia woda190g jaja315g mąka pszenna T5506g sól20g cukier kryształ55g masło Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać jaja i wymieszać. Dodać pozostałe składniki oprócz masła. Zagnieść ciasto. Dodać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Natłuścić foremki pozostałym masłem. Zagnieść ponownie. Użyć część ciasta do wyłożenia foremek. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoją...

  • W konkurencji technicznej uczestniczy musieli przygotować aż trzy rodzaje ciasteczek: ptysie, mini torciki i bezy. Ptyś Kruchy herbatnik (Croustillant)100g mąka T450100g cukier demerara80g masłoWszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta.Rozwałkować do grubości 3-4mm. Schłodzić. Wyciąć dyski o śr. 4cm. Przechować w lodówce Ciasto Parzone75g woda75g mleko pełne75g masło3g sól6g cukier kryształ90g mąka T650150g jaja (3 średnie jaja)Zagotować 5 pierwszych składników....

  • Zobaczcie, co jeść zamiast czego, żeby czuć sytość. Płatki czy owsianka?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Za pomocą indeksu sytości (o którym pisaliśmy tutaj) łatwo jest zaproponować nieco bardziej sycące odpowiedniki popularnych przekąsek i dań. Dzięki temu, że są bardziej sycące, przyczynią się także do nieprzejadania się. Śniadanie 1. Zamiast kanapki z białym pieczywem i żółtym serem zjedz owsiankę.2. Zamiast płatków kukurydzianych z mlekiem zjedz owsiankę z pomarańczą.3. Zamiast białego pieczywa...

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • W kolejnym odcinku najsmaczniejszego programu TVP2, uczestnicy będą musieli wykazać się umiejętnością lepienia pierogów oraz połączenia smaku słonego i słodkiego, w jednym cieście! W ubiegłym tygodniu pretendenci do miana Polskiego Mistrza Wypieków, musieli w konkurencji technicznej zmierzyć się z przepisem na obłędnie czekoladowy deser tzw. „Lava cake", a w zadaniu autorskim przygotować czekoladowe ciasto na bazie brownie. Mało który z uczestników przygotował perfekcyjne „Lava cake" -...

  • W finale odcinka, w konkurencji technicznej cukiernicy zmierzyli się z wyjątkową recepturą mistrza na magiczną czekoladową kulę. Jeśli chcesz przygotować taki deser, skorzystaj z przepisu Krzysztofa Ilnickiego. Dobos kakaowy210 g żółtko75 g cukier kryształ120 g białko75 g cukier kryształ50 g śmietanka 30%70 g płynne masło 1 szt. skórka pomarańczowa130 g mąka T-45030 g kakao Ubić żółtko z cukrem. Osobno ubić białko z cukrem. Połączyć. Wymieszać masło ze śmietanką i zemulgować z jajami. Dodać...

  • W czwartym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami. Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zostali postawieni przed nie lada wyzwaniem. Jurorzy poprosili ich o przygotowanie ciasteczek ponczowych. Chociaż wyglądały niepozornie, przepis na nie składał się z kilku, zaskakująco trudnych elementów. Delikatne ciasto drożdżowe,...

  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...

  • Co jest najbardziej „krakowskie” w smaku? Internauci, którzy wzięli udział w sondzie przeprowadzonej na stronie Magicznego Krakowa uznali, że obwarzanek. A Ty co sądzisz? Wejdź na stronę www.krakow.pl, wskaż swoje ulubione dania lub atrakcje kulinarne, których nie powstydziło by się żadne europejskie miasto i wygraj atrakcyjne nagrody! II edycja konkursu Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! rozpoczyna się 23 kwietnia i potrwa do 1 czerwca br. Jego celem jest wskazanie przez internautów produktu...