• Informacje na temat:

    ciastka z pestkami z karmelem

Przepisy na temat: ciastka z pestkami z karmelem
Artykuły na temat: ciastka z pestkami z karmelem
  • Oczyść posiłki, aby  żyć zdrowiej!

    ..., ale również w pieczywie, napojach, sokach owocowych, słonych przegryzkach, ciastkach, cukierkach, lodach, majonezach i keczupach. Jak komponować zdrowe produkty? Wielu wyznawców "czystego jedzenia(...) udaje zdrowe, bo jest upieczone z oczyszczonej mąki zabarwionej karmelem!). Jedz zdrowe tłuszcze: oliwki, świeże ryby, awokado, oleje tłoczone na zimno. Unikaj konserw i wędzonek. Jedz kasze, owoce...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i...

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Na co dzień Olga mieszka we francuskim Hex. Nic więc dziwnego, że w konkurencji autorskiej postanowiła odtworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli z tej miejscowości. Ciasto: 8 szklanek mąki 2 kostki masła 3 szklanki cukru pudru 5 jaj   Karmel: 800 g cukru   Lukier królewski: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru   CiastoMąkę, masło, cukier puder i jaja zmiksować do połączenia się składników, następnie wyrobić ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny....

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Zjadając pestki słonecznika, skupiamy się na tym, że jest smaczny i nadaje przygotowywanym przez nas potrawom przyjemną chrupkość. Rzadko myślimy o tym, w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć coś na ten temat. Chociaż to dosyć nieoczekiwane, włączenie pestek słonecznika do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Okazuje się bowiem, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się mnóstwo składników odżywczych, dzięki którym czujemy się i wyglądamy lepiej. 1....

  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...