• Informacje na temat:

    ciastka przez maszynkę nr 5

Przepisy na temat: ciastka przez maszynkę nr 5
  • Ciastka z kaszy jaglanej z morelami

    Takie ciastka to samo zdrowie!

  • To jest bardzo stary przepis na przepyszne ciasteczka, które u mnie w domu piekło się zawsze na święta. Przepis ma długą tradycję z Kresów, stąd właśnie smalec a nie inny tłuszcz i właśnie dzięki temu te ciasteczka są tak wyjątkowe. Potrzebujemy również takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę, z odpowiednią nakładką i w taki właśnie sposób wytwarzamy te wspaniałe ciasteczka, serdecznie polecam :-)

  • Ciasteczka przez maszynkę to przepis z zeszytu mojej babci. Te smakołyki kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Niby zwykłe kruche ciasteczka a jednak ich smak jest niezastąpiony i nie dorówna mu żadne kupne.

  • Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

  • Przepis na ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę.

  • czyli co wziąć do pracy na lunch w słoiku #sloikdopracy to nasza nowa seria dań lunchowych i sałatek idealna dla wszystkich zapracowanych, którzy lubią jeść zdrowo i kolorowo. Nie wstydzimy się słoików, wręcz przeciwnie, uważamy, że słoik jest en vogue i wypada się z nim w pracy pokazać. Oczywiście, o ile zawartość jest zdrowa, świeża i dobrze skomponowana. Taki właśnie będzie #sloikdopracy w Kuchni x 2!

  • Ciastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę.

  • Jeśli dziś poniedziałek, to wiadomo – musi być słoik. Ósma edycja, nie mniej smaczna od poprzednich. Tym razem w słoiku do pracy ewidentne wpływy śródziemnomorskie – jest drobny makaron orzo (pochodzący z Grecji), jest mini mozzarella (wiadomo – Włochy) i pomidorki koktajlowe i daktylowe (te akurat z polskiego bazaru;). Do tego dodałam całą garść bazylii, aby tego śródziemnomorskiego klimatu dopełnić.

  • Nasze słoiki cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, co nas bardzo cieszy i dopinguje do pracy nad kolejnymi. Dzisiaj lunch w trochę innym wydaniu – nieco bardziej sałatkowym, gdzie główną rolę grają jajka i pieczarki. Brzmi zwyczajnie? Otóż nie – tak pieczarek jeszcze nie przygotowywaliście, a w połączeniu z jajkiem i dużą ilością natki nabierają zupełnie nowego wymiaru. Ale po kolei!

  • Kolejny słoik w serii - zdrowy lunch do pracy. Tym razem z kaszą bulgur, boczniakami i czerwoną papryką.

Artykuły na temat: ciastka przez maszynkę nr 5
  • 9 pomysłów na oszczędności w kuchni

    ...receptur. Potrawy przyrządzane przez nasze oszczędne babcie lub mamy były pyszne i niedrogie. Rezygnując z powiększania naszej domowej biblioteczki o kolejne książki kucharskie, możemy sporo zaoszczędzić(...) zdrowa i chroni przed przeziębieniem. 8. Domowe zdrowsze Upieczone w domu mięso, np. schab, filet z indyka czy cielęcina z powodzeniem może zastąpić wędliny ze sklepu. A będzie znacznie zdrowsze...

  • Najnowszy numer magazynu PYSZNE to prawdziwa laurka na cześć wiosny. Na tapetę wzięliśmy szparagi - białe i zielone - i odkryliśmy wszystkie ich tajemnice. Wiemy, jak je przyrządzać i jakie cuda można z nich przygotować, więc zapraszamy do lektury wszystkich tych, którzy do tej pory podawali je tylko z bułką tartą przesmażoną na maśle. Nieśmiało przygotowujemy się też do grilla. Wiosenna pogoda rozkręca się w tym roku powoli, ale my się tym nie zrażamy i - jak na majówkowy numer przystało -...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...do smaku, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki suszonego majeranku. Składniki wywaru wrzuć do dużego garnka, zalej wodą. Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Odcedź. Odstaw. Namocz(...) z grzybami i wodą, w której się moczyły. Gotuj przez 10 minut. Dolej octu lub soku cytrynowego. Odcedź. Dodaj czosnek roztarty z solą i majeranek, i doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Serowe pyszności

    .... Wstaw w chłodne miejsce do stężenia. Twaróg wymieszaj z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkami i proszkiem budyniowym. Wlej mieszankę do formy na korpus. Piecz w piekarniku w 160 st. C przez około 60

  • „Pomaganie przez gotowanie” – pod takim hasłem ruszyła akcja marki Knorr prowadzona we współpracy z Fundacją Samodzielność od Kuchni. Fot. materiały prasowe Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki nim mają oni szansę zdobywania umiejętności gotowania i, co równie ważne, nauki samodzielności. Akcja ma charakter długofalowy - rozpoczęta we wrześniu, będzie...

  • ..., a cała woda wyparuje. Wystudzone pieczarki, zmielić przez maszynkę. Następnie dodać dwie łyżki bułki tartej. Bułka wchłonie resztę wilgoci, ale nie pozbawi pieczarek aromatu. Na ciasto(...) bardzo wolnym ogniu. Na końcu dodać sól i pieprz, vegetę i magę. Przemielić przez maszynkę o grubym sitku. Ciasto jak na uszka. Pierogi świetnie smakują, jak są trochę podsmażone...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...przez maszynkę. Masę dokładnie wymieszać z cukrem oraz galaretką cytrynową. 2. Masło utrzeć na jasnokremową, puszystą masę. Stale ucierając, małymi porcjami dodawać masę serową. Przełożyć do małych(...) z tortownicy, jeśli wcześniej wyłożymy ją przezroczystą folią spożywczą (brzegi i spód dobrze jest wcześniej posmarować olejem, wtedy folia będzie lepiej przylegać). Zapobiegnie to także wyciekaniu...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...