• Informacje na temat:

    ciastka proziaki

Przepisy na temat: ciastka proziaki
Artykuły na temat: ciastka proziaki
  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...na kuchennej blasze proziaki (placki z sodą)... - O tak, proziaki są mi doskonale znane, ale u mnie w domu na blasze piekło się też trochę rzadsze, rozrabiane ciasto. Do tych placków mama podawała...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Apetyt na region

    ...i ciastka (6 proc.), różnego rodzaju przetwory (4 proc.), przyprawy (2 proc.), oliwy i oleje (2 proc.), obwarzanki, precle czy bajgle (2 proc.).  Oznacza to, że producenci takich produktów mogą na nich(...), słynne nalewki Rosolisy, proziaki, chrupaczki, krężałki, hreczanyki, knysze, pamuła, panepuchy i bryndza kozia... to tylko kilka przykładów przysmaków popularnych na Podkarpaciu. Typowo polska dworska...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • W dzisiejszym, trzecim odcinku Top Chef ciśnienie w kuchni będzie bardzo wysokie! Na początek za sprawą mocnego składu jury. Danie z kotletem schabowym w roli głównej oceni śmietanka polskich zawodników MMA: Pudziankowski, Waluś, Materla i Moks. To będzie jednak tylko rozgrzewka przed najważniejszą walką wieczoru! Mariusz Pudzianowski - od 6 lat zawodnik MMA, siejący postrach u rywali i zachwyt u płci pięknej.- Preferuję polską kuchnię. Na pewno na coś mizernego nie kupią mnie! Kamil Waluś -...

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Od ostatkowych naleśników i masek, przez wielkopostne opowieści i kwiaty, aż po jajka i kartki wielkanocne - podpowiadamy, jak pięknie przeżyć świąteczny czas! Oto wyjątkowe połączenie poradnika kulinarnego, przewodnika religijnego i zbioru ciekawostek. Książkę najlepiej czytać razem z dziećmi - poznają dzięki niej historie biblijne, nauczą się przygotowywać wielkanocny ogródek i postawią pierwsze kroki w kuchni. Szczegółowe instrukcje wzbogacono kolorowymi zdjęciami i szablonami dekoracji....

  • Grillowanie zawsze jest przyjemne. Ponad 150 nowoczesnych przepisów w sam raz na wieczór przy grillu z przyjaciółmi: przepis na marynowaną rybę, rybę w aromatycznej przyprawie, owoce morza na pikantnie, chrupiące warzywa i grillowane owoce. Pasujące do potraw dipy, sosy i sałatki oraz drobne przekąski uświetnią każde ogrodowe party! Pożywne sandwicze, pikantne kanapki i burgery albo słodkie muffinki i wyrafinowane ciastka - fani przekąsek znajdą tu oryginalne przepisy! Spotkajmy się przy grillu!

  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...