• Informacje na temat:

    ciastka pasta sezamowa

Przepisy na temat: ciastka pasta sezamowa
  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    Nie ma hummusu bez tahini - to zwykle z tą przekąską łączymy pastę z prażonych ziaren sezamu. Anna Jones zapewnia jednak, że jedwabista pasta sezamowa doskonale sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jaki i słodkich wypiekach.

  • aromatyczne, w smaku podobne do sezamków ale cudownie miękkie :-)

  • Street food dla każdego

    Dzisiaj na ulicy zjemy niemal wszystko, oczywiście za wyjątkiem bardzo wymyślnych dań. Taco, sałatki, zapiekanki, lody, ciastka. Znajdzie się też coś i dla wegetarian, i dla wegan, a także dla tych, którzy unikają glutenu. Jest jedzenie dla tych, którzy chcą odkryć nieznane smaki innych kontynentów, a także dla tych, którzy gustują w lokalnej kuchni. Street food jest dla wszystkich. Ideą street...

  • Rewelacyjne sezamowe ciastka z prawdziwym smakiem Indii. Feeria smaków i kontrastów.

  • Wakacyjne menu na weekend

    ...a la Vanille (bez gotowania) dojrzałe mango 1 kiwi 8 truskawek tłuszcz do formy Przygotowanie: Masło roztopić. Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem, ułożyć i docisnąć na dnie okrągłej...

  • Gomasio (sól sezamowa)

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

  • Świetny pomysł jako zamiennik do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków:)

  • zdrowe pyszne śniadanie - owsianka nie musi być nudna:) a składniki podane są w przeliczeniu na 1 osobę

  • Przegrzebki (małże św. Jakuba, Pecten Maximus) są doskonałym materiałem na smaczną i wykwintną a jednocześnie prostą w przygotowaniu przekąskę do kolacji dla dwojga. Bo dla większej ilości osób, z uwagi na cenę, nie polecam. Chyba, że cena nie gra roli,

Artykuły na temat: ciastka pasta sezamowa
  • Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom

    .... 2 plasterki szynki). Tłuszcze trans? Tych nie chcemy! Kupiłaś ciastka i zachwyciły cię kruchością? Może to być zasługa... najmniej zdrowych tłuszczów. Sprawdź, czy wśród składników nie widnieje...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...5 ✣ Słodkie wypieki, np. biszkopty, ciastka, pączki, croissanty ✣ Mięso wołowe i wieprzowe, dziczyzna oraz produkowane z nich wędliny ✣ Jajka (żółtka) ✣ Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Makrobiotyka: Jesteś tym, co jesz

    ...posiłki gorące. O tej porze roku korzystne dla zdrowia będą: miso (pasta z soi i sfermentowanego jęczmienia lub ryżu), sos shoyu z domieszką sfermentowanej pszenicy, oliwa i ryba sola. Napoje warto(...) i mocnych alkoholi. Zamiast po ciastka i inne słodycze, sięgać po owoce, pestki i orzechy. Są „za” i „przeciw” Ze względu na dużą ilość przepisów warzywnych, dieta makrobiotyczna chroni przed...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki...

  • Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub starają się ograniczyć jego spożycie. Bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian! Fot. 123RF/Picsel Cieciorka Niekwestionowana królowa bliskowschodniej kuchni. Podstawa zarówno hummusu, jak i...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...