• Informacje na temat:

    ciastka maślane z mąki kukurydzianej

Przepisy na temat: ciastka maślane z mąki kukurydzianej
Artykuły na temat: ciastka maślane z mąki kukurydzianej
  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Na co dzień Olga mieszka we francuskim Hex. Nic więc dziwnego, że w konkurencji autorskiej postanowiła odtworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli z tej miejscowości. Ciasto: 8 szklanek mąki 2 kostki masła 3 szklanki cukru pudru 5 jaj   Karmel: 800 g cukru   Lukier królewski: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru   CiastoMąkę, masło, cukier puder i jaja zmiksować do połączenia się składników, następnie wyrobić ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny....

  • Tomasz zachwycił jurorów swoim pomysłem na słodkości, które można zaserwować do popołudniowej herbatki. Spróbujecie odtworzyć jego wypieki? Panna Ptysiówna Kruszonka: 85 g brązowego cukru 85 g mąki 75 g masła 2 g czerwonego barwnika   Ptysie: 250 ml wody 100 g masła 5 g cukru 5 g soli 150 g mąki 5 jajek   Krem: 150 g malin 150 g serka mascarpone 75 g ricotty 100 g cukru pudru 50 g śmietany kremówki laska wanilii 2 listki żelatyny 2 łyżki wody pęczek mięty Kruszonka: Cukier wymieszać z...

  • W konkurencji autorskiej Ola postanowiła zaprezentować ciasto, przypominające pocztówkę z Londynu. Ciasto:750 g mąki pszennej (typ 550)300 g miękkiego masła 150 g cukru pudru3 szczypty soli300 ml śmietany 18% Dekoracja:200 g białej czekolady 100 ml spirytusu1 opakowanie barwnika w proszku (czarny)CiastoWszystkie składniki ciasta wymieszać. Rozwałkować na ok. 2-3 mm. Z ciasta wyciąć kwadraty o bokach 77 mm - 47 szt., 63 mm - 6 szt. (w tym 4 zostawić na zegar), 52 mm - 3 szt., 42 mm - 2 szt.,...

  • Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego. Przy komponowaniu całości pamiętaj że:- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe Rolada - przepis na dwie blachy 290 g białka 260 g cukru kryształ 170 g żółtka 100g masła 260g mąki pszennej 50g skrobii kukurydzianej Kakao/barwniki/matcha wg uznania...

  • Sprawdź, czy to właśnie do ciebie powędrują podwójne zaproszenia na wiosenną edycję Restaurant Week. Po długich naradach, spośród wielu zgłoszeń, naszym jurorom udało się wybrać te, które ich zdaniem zasługują na wyróżnienia. Jeśli nie znalazłeś się w tym gronie, stoliki na Restaurant Week możesz w dalszym ciągu rezerwować tutaj. Oto lista zwycięzców: Pan Krzysztof Prababcia zbierała grzyby. Babcia zbiera grzyby. Mama też jest grzybiarą :) W takim towarzystwie chciałbym otworzyć restaurację,...

  • W menu Wiktorii pojawiły się cake popsy, kruche rogaliki z serem i owsiane ciasteczka. Które z tych smakołyków przypadło do gustu dzieciakom najbardziej? Kruche rogaliki serem:20 g drożdży (świeżych) 60 ml śmietany 18%2 jajka 200 g mąki125 g masła2 łyżki cukru Nadzienie:400 g twarogu niemielonego w kostce (półtłustego lub tłustego)2 żółtka4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać żółtko i całe jajko. Mąkę posiekać z masłem i dodać do drożdży,...