• Informacje na temat:

    ciastka gwiazdki z powidłami

Przepisy na temat: ciastka gwiazdki z powidłami
Artykuły na temat: ciastka gwiazdki z powidłami
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...naprawdę kryją się za nią zwykłe, kruche ciastka z dodatkiem aromatycznych przypraw. Podstawowy przepis na pierniczki   3 szklanki mąki   1 jajko   1 żółtko   1 szklanka cukru   3 łyżeczki(...) bardziej skomplikowane kształty wycinasz, tym grubsze powinno być ciasto (w przeciwnym razie drobne elementy tj. robi renifera czy skrzydła aniołka odłamią się).  Jeśli chcesz powiesić ciastka na...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Nareszcie karnawał!

    ...przestudzenia, a następnie dodajemy po jednym jajku, znów intensywnie mieszając na jednolitą gładką masę. W głębszym naczyniu rozgrzewamy olej. Szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki(...), zdejmujemy papier i dosmażamy oponki z obydwu stron na złoty kolor. 3. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu prószymy ciastka cukrem pudrem lub lukrujemy. Można...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    .... Piec kolejno na wyłożonych papierem blachach w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez 6-8 minut. Ciastka wyjąć i odstawić do ostudzenia. 100 g cukru pudru i 1-2 łyżki soku cytrynowego wymieszać. Masę nałożyć do woreczka, obciąć róg i wyciskać masę, zdobiąc ciastka z wyciętymi motywami. Konfiturę podgrzać i rozsmarować na całych kwadratach. Na wierzch nałożyć powycinane kwadraty. Gotowe...

  • 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2018”. Fot. Bartosz Krupa/East News Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki Michelin i pozostają jedynymi lokalami z tym wyróżnieniem w Polsce. Łącznie na polskiej liście pojawiło się aż osiem nowych lokali, zaś zniknęło z niej pięć restauracji. Symbol Bib Gourmand inspektorzy Michelin przyznali natomiast pięciu lokalom....

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses utrzymały Gwiazdki Michelin. W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2017” warszawskie lokale Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Butchery and Wine oraz krakowski lokal Zazie zdobywają wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Fot. Bartosz Krupa/East News Inspektorzy Michelin docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu,...

  • Kuchnia na mistrzowskim poziomie, atmosfera sprzyjająca posiłkom i wysoka jakość obsługi -to cechy, które powinna mieć każda restauracja. Tych, na najwyższym poziomie, jest jednak niewiele. Dlatego najlepsze lokale z całej Europy od ponad stu lat są wyróżniane w przewodniku Michelina. Poznajcie zasady rządzące najbardziej prestiżowym kulinarnym rankingiem. Fot. 123RF Zastanawialiście się, co łączy motoryzację z kuchnią? Aby zrozumieć związek tych pozornie odległych kwestii, trzeba przenieść...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...