• Informacje na temat:

    ciastka francuskie z szynką i serem

Przepisy na temat: ciastka francuskie z szynką i serem
Artykuły na temat: ciastka francuskie z szynką i serem
  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...5 ✣ Słodkie wypieki, np. biszkopty, ciastka, pączki, croissanty ✣ Mięso wołowe i wieprzowe, dziczyzna oraz produkowane z nich wędliny ✣ Jajka (żółtka) ✣ Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec(...), jedną porcję mięsa zastąp rybą, zjedz kanapkę z hummusem zamiast z szynką. Dopiero jeśli te małe zmiany nie dadzą oczekiwanego efektu, idź dalej. Ale twój smak będzie już gotowy na dalszą rewolucję...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Dieta dla serca

    ...tłuszczowych typu: ciastka, wypieki, margaryny zamieniamy na oliwę z oliwek. Dieta pomagająca utrzymać dobrą kondycję serca opracowana przez Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe(...) francuskie (croissant) Nabiał: Mleko chude, sery chude, jogurt chudy, białko jajek, substytuty jaj. Mleko półtłuste, sery: Brie, Cammembert, Edamski, Gouda, jogurt niskotłuszczowy, dwa całe jaja...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Korsyka: Najdalsza wyspa

    ...opór przed "obcymi", którym zasłaniają się bojówki Narodowego Frontu Wyzwolenia Korsyki i konkurującego z nim Armata Corsa, podkładając bomby pod "symbole kolonializmu": francuskie banki czy sklepy(...) z kontynentu śmieją się z "charczącego francuskiego" wyspiarzy, to już rozmowy dwóch Korsykanów nie mają szans zrozumieć. Język corsu, równolegle funkcjonujący na wyspie, nie jest francuskim dialektem...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • ...i ryby słodkowodne, i ostrygi z pobliskiego Atlantyku, i drób szlachetny, i sery proste, a smaczne, zwierzyny obfitość i ptactwa, owoce przednie oraz ciastka z rodowodem, jednak tylko wołowinę pokazowo(...) rozrabiałem z ziemniaczanym purée, hojnie obsypanym świeżym tymiankiem. Do tak podanej ryby czerwone wino było idealne. Miło wspominam również cienkie trójkąty zapieczonego ciasta francuskiego...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...