• Informacje na temat:

    ciastka drożdżowe

Przepisy na temat: ciastka drożdżowe
  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je(...) z budyniem Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Odstaw je do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do...

  • Sprawdzony przepis na "Drożdżowe ciastka z czekoladą"

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka posyp cukrem pudrem.

  • Smaczny pomysł na "Krucho-drożdżowe ciastka ze śliwką"

  • Placek drożdżowy z nutą korzenną i węgierkami

    .... Wtedy wlej stopione masło i ponownie zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Śliwki przetnij, wyjmij pestki.  2. Kruszonka: herbatniki lub ciastka drobno pokrusz. Wymieszaj...

  • Pyszne ciasto krucho - drożdżowe. Z podanego przepisu wyszło ponad 40 ciastek. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce.

  • Lussebullar, czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z rodzynkami

    ...13 grudnia w Szwecji obchodzony jest Dzień Świętej Łucji, czyli święto światła. Z tej okazji piecze się ciastka z rodzynkami i szafranem zwane lussekatter. "Są one bardzo żółte od szafranu i masła" - mówi PAP Life Eliza Mórawska, a Michał Godyń podaje przepis.

  • Smaczny pomysł na "Ciastka z marmoladą"

  • Udane wypieki

    Tłuszcz do drożdżowego Drożdżowe wypieki wymagają tłuszczu dobrej jakości, czyli masła. Wyjątek stanowi ciasto na pizzę, które zagniata się z dodatkiem oliwy lub oleju. Przed użyciem masło należy(...) Ptysie piecz 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Pamiętaj, że przez pierwsze 10 minut pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciastka opadną. Warto też zacząć od niższej temperatury (180 st...

  • Naprawde bardzo smaczne i szybkie do zrobienia ...

Artykuły na temat: ciastka drożdżowe
  • Drożdżowe kuleczki

    ...i smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor, co jakiś czas obracając i uważając, żeby za bardzo się nie zrumieniły. Ciastka odcedzamy, przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Drożdżowe bułeczki

    ...objętość. Ciasto podziel na 8 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Na środku ułóż 3-4 cząstki mandarynki lub połówki brzoskwiń, złóż i mocno zlep końce. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Przykryj i odstaw na 15 min do napuszenia. Piecz 15 min w temp. 180°C. Wystudzone ciastka posyp cukrem pudrem. 6/2016 Świat i Ludzie...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

    ...1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka posyp cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Drożdżowe bułeczki z migdałami

    ...i smarujemy ostudzone ciastka.  Zobacz także:

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

Wideo na temat: ciastka drożdżowe
  • Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki

    Lato to idealna pora na przygotowanie jagodzianek! Kiedy dostępne są świeże jagody, można przygotować przepyszne drożdżóweczki, nadziane słodziutkimi jagódkami! Drożdżowe bułeczki, jagodzianki, zawsze się udają - te puszyste, pulchne ciastka są znakomite nawet na przekąskę. Zobaczcie nasz najlepszy przepis na jagodzianki. Zdziwicie się, jak szybko i małym kosztem można przygotować wasze ulubione