• Informacje na temat:

    ciastka domowe ze słoniny

Przepisy na temat: ciastka domowe ze słoniny
  • Kuchnia chorwacka

    ...rzecznych ( dolina Neretwy, Trilj i Cestina ). Z kolei w regionie Slavonii i Baranji dużo je się białego chleba, makaronu, ziemniaków, grochu, słoniny, dań z produktów mlecznych, mlecznych, indyków(...) zazwyczaj skromny, ale zawsze stoją tam gabloty z kolorowymi gałkami lodów i ciastkami. Będąc w Dalmacji musimy skosztować tamtejszych deserów; barwnych, pięknie ułożonych owoców suszonych fig, jajek, ciastek...

  • Pyszne domowe ciastka:) Przepis pochodzi z jednej ze stron kulinarnych i zostal przezemnie troszke zmodyfikowany.

  • doskonale smakuje z pieczywem, dobry do smażenia, duszenia np. kapusty............SMACZNEGO!!!

  • Wypróbowany przepis na "Ciastka kruche domowe"

  • Mega ostre nadzienie w słonince, mielona wołowina z udźca i chude podgardle wieprzowe umieszczone w osłonce białkowej o średnicy 100 mm. Do nadzienia oprócz soli użyłem mielonej ostrej, wędzonej papryki, czosnek i pieprz biały. Smak super ostry. :)

  • Zdrowe, chrupiące domowe ciasteczka. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. Idealna przekąska do kawy

  • Smakuje jak tradycyjny smalec, wytopiony z prawdziwej słoniny, a zrobiony jest z fasoli :) Ten "udawaniec" podbił bardzo szybko nasze podniebienia, a i pozostałe organy są pewnie zadowolone z racji zdrowego składu tego "specyfiku" :) Smacznego

  • Przepyszne ciasteczka, które możemy zaserwować dzieciom.

  • Domowe delicje niczym nie odstające od tych ze sklepu.

  • Pyszne ciasteczka można polać czekoladą

Artykuły na temat: ciastka domowe ze słoniny
  • ..."Włóż w rondel dużo cierpliwości i przewidywania, taką samą ilość dobrego humoru i dobrej woli. Zeszumuj starannie lenistwo, sobkostwo i niedołęstwo, dodaj w końcu oszczędność, pośpiech, czystość i baczność, wymieszaj razem, niech się dobrze zmaceruje, okraś wszystko miłością i niech ci ta mieszanina zawsze towarzyszy w twojem ognisku domowem" - pisała w 1911 roku Władysława Idzebska w książce...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Dlaczego coraz więcej osób robi wędliny na święta w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi, z niewielką zawartością prawdziwego mięsa... Domowa wędlina będzie nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza niż sklepowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL Dlaczego warto samemu zrobić wędlinę na święta? Sami zobaczcie, co do kupowanych wędlin dodają producenci: Zobacz więcej o oszustwach producentów mięs i wędlin! Przygotowanie domowej wędliny nie jest takie...

  • Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki. W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie lubi pośpiechu....

  • Oborniki kolejny raz zapraszają na kulinarne spotkanie w malowniczym parku przy młynie Dahlmanna. „Niedziela ze smakiem” to jarmark z pysznościami, muzyczne smaczki, gotowanie i degustowanie. Nasz kulinarne show uświetnili już znani i cenieni kucharze. Gościliśmy już Karola Okrasę i Roberta Makłowicza. A w tym roku: Pascal Brodnicki gwiazdą „Niedzieli ze Smakiem" Gościem specjalnym w tym roku będzie pochodzący z francuskiego Lille kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich i...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Latem mamy dostęp do dużej ilości świeżych owoców, z których bez większego problemu możemy przygotować domowe wino. Gwarantujemy, że będzie pyszne. Fot. 123RF/Picsel Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Warto pamiętać o tym, że własnoręcznie zrobiony trunek, może smakować równie dobrze, co te zakupione w sklepach. Jak zrobić domowe wino? Aby przygotować domowe wino, warto zaopatrzyć się w...

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser...