• Informacje na temat:

    ciasta z prodiza przepisy

Przepisy na temat: ciasta z prodiza przepisy
  • ...przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!" . Najlepsze przepisy nagradzamy! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Wypróbowany przepis na "Przepisy idealne dla mężczyzn"

  • Wiosną wiele osób pyta mnie o to, czy można łatwo zrobić koktajl z pokrzywy. Bo pisałam sporo o soku i o innych zastosowaniach pokrzywy, ale miksowana na gładki koktajl pokrzywowa dobroć jakoś niezbyt wyraźnie uwidoczniona jest na blogu. Postanowiłam więc przybliżyć Ci niektóre moje pomysły na koktajl z pokrzywy. Mam nadzieję, że zainspirują Cię do poszukiwania własnego ulubionego smaku. Bo warto robić pyszne napoje ze świeżej pokrzywy. A nawet nie tylko z pokrzywy, z innych chwastów również!

  • Najbardziej soczyste podudzia sa z prodiza, kto nie wierzy, niech sprobuje:)

  • porady na temat ciast...

  • Smaczna przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno

Artykuły na temat: ciasta z prodiza przepisy
  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Fot. 123RF/Picsel Lipiec i sierpień to sezon na maliny. Warto więc sięgnąć po nie teraz, kiedy są świeże, dojrzałe i zawierają w sobie znaczną dawkę witaminy C, dzięki której poprawimy odporność naszego organizmu. Wystarczy zjeść szklankę malin, aby pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Ciekawostką jest również fakt, że liście krzewów malin,...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Aby przygotować pyszne wypieki, w cale nie musisz spędzić kilku godzin w kuchni na mozolnym mieszaniu, ucieraniu czy wyrabianiu ciasta. Skorzystaj z naszych 5 propozycji na znakomite słodkości, a przekonasz się jak łatwo i szybko można je upiec. Fot. 123RF/Picsel Czasami każdy z nas ma nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Zamiast jednak sięgać do szuflady w poszukiwaniu gotowych smakołyków, przygotuj je sam. To naprawdę proste! Wystarczy zaledwie 30 minut, aby upiec przepyszne ciasta:...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...