• Informacje na temat:

    ciasta z miodem

Przepisy na temat: ciasta z miodem
  • Ciasto gryczane

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wbij do miseczki, lekko roztrzep widelcem. Olej kokosowy i czekoladę podgrzewaj osobno, aż się stopią. Do mąki dodawaj porcjami żółtka, olej, mleko, ew. miód...

  • Mocno orzechowy smak osłodzony miodem i rodzynkami ;-)

  • Piernik z miodem

    ..., ciągle mieszając. Proszek do pieczenia rozpuść w wódce, wlej do dobrze wymieszanej masy. 2 Orzechy zalej wrzątkiem, po 15 minutach odsącz, obierz ze skórek, zmiel, utrzyj z cukrem, dodaj do ciasta(...) zmniejsz temperaturę do 150°C, piecz jeszcze 30 minut. Sprawdź stan upieczenia ciasta, wkładając do środka patyczek. Jeśli będzie całkowicie suchy, ciasto jest upieczone. Przechowuj je w suchym...

  • Trochę pracochłonne, ale jaki efekt!

  • Ciasta z ananasem

    Francuskie kwadraciki Sposób przygotowania 1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój(...), aż ciasto będzie całkowicie gładkie.  2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Babka z miodem"

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które...

  • Wypróbowany przepis na "Placuszki z miodem"

  • Ciasteczka z miodem i ziarnami

    ...utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ucierając. Dodaj jajko, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, kakao i dodaj do masy. Wsyp orzechy, wymieszaj. 2. Z ciasta formuj...

  • Ciasto po zrobieniu jest twarde, nadaję się do jedzenia dopiero na drugi dzień :)

Artykuły na temat: ciasta z miodem
  • Korzenno-migdałowe ciasteczka z miodem

    Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, posiekane masło, migdały mielone, płynny miód, szczyptę soli i cukier puder. Wszystkie składniki zagniatam krótko rękoma, by się połączyły. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.  Stolnicę podsypuję...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...

  • Ciasto jogurtowe z rozmarynem i miodem

    ...posiekaj listki rozmarynu i dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami ciasta i ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej, następnie miksuj na niskich obrotach 2 minuty, aż masa zrobi się jedwabiście gładka. Wypełnij przygotowaną keksówkę masą i wygładź wierzch szpatułką. Piecz 45 minut, aż wsunięty do ciasta patyczek po wyjęciu będzie czysty, następnie zostaw ciasto w formie, aby lekko przestygło...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Jagodowe "ciasto" bez ciasta

    Twarożek wymieszać z miodem, cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Śmietanę ubić, dodając fix. Połowę kremu nałożyć do formy, wyrównać, nałożyć...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...

  • Pieczony ser brie z miodem i orzechami w cieście filo

    Składniki: 125 g sera brie (lub camembert) 8 szt. Orzechów laskowych, prażonych Łyżka miodu Arkusz ciasta filo 10 g masła   Pokrój ser,. Posiekaj orzechy. Rozłóż ciasto i posmaruj je olejem. Na środku umieść ser, dodaj miód i orzechy. Zawiń ciasto. Piecz 6-8 minut w temp. 200 st. C.  

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

Zdjęcia na temat: ciasta z miodem
Wideo na temat: ciasta z miodem
  • Awocasto - ciasto z awokado

    Orzechy włoskie, awokado, mango i miód - pyszne i zdrowe główne składniki ciasta na zimno.

  • Czym zastąpić cukier?

    Wszyscy kochamy słodkości. Bardzo często ciężko nam jest oprzeć się słodkim napojom czy ciastom. Warto zatem pomyśleć o tym, by używać mniej szkodliwego i kalorycznego cukru, a zastąpić go zdrowymi substytutami. W tej roli świetnie sprawdzi się na przykład miód, stewia, ksylitol czy też po prostu… suszone owoce. Zobaczcie jak sprawić, by słodycze nie były grzechem, a smakowały tak samo wspaniale. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

  • Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki

    Wszyscy kochamy słodkości. Bardzo często ciężko nam jest oprzeć się słodkim napojom czy ciastom. Warto zatem pomyśleć o tym, by używać mniej szkodliwego i kalorycznego cukru, a zastąpić go zdrowymi substytutami. W tej roli świetnie sprawdzi się na przykład miód, stewia, ksylitol czy też po prostu… suszone owoce. Zobaczcie jak sprawić, by słodycze nie były grzechem, a smakowały tak samo wspaniale. (Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. Agencja TVN)