• Informacje na temat:

    ciasta z maslanka

Przepisy na temat: ciasta z maslanka
  • M jak muffiny z maślanką

    ...i mieszamy, następnie dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i ubijamy całość. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. 3. Ciasto...

  • Pyszne ciasto z maślanką, które zawsze się udaje. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia.

  • Egoztyczny z masą na maślance

    Idealny dla wielbicieli kokosa i ananasa, ale pozostali smakosze też powinni być zachwyceni połączeniem lekkiego ciasta i tropikalnych smaków.

  • Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

  • Wielkanocny baranek z domowego masła!

    Wielkanocny koszyczek to metafora radości i wiosennej obfitości, która znajduje wyraz w różnorodności smakołyków. Obowiązkową pozycją jest świąteczny baranek. Jedni przygotowują go z cukru, drudzy z ciasta. Nasza propozycja to baranek wykonany na bazie domowego masła, który stanie się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

  • pyszne wilgotne ciasto z lekka kruszonka

  • Keks morelowy

    Sposób przygotowania 1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, mąkę i proszek. Morele osącz, połowę owoców pokrój. Dodaj do ciasta.  2. Formę (30 x 10 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto. Piecz je ok. 50 minut w temp. 180 st. (góra i dół). 3. Ciasto wyjmij z formy. Wystudź je. Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku. Pozostałe morele potnij na cienkie cząstki...

  • delikatne jak puch i szybko znikające z talerza

  • Placek z owocami

    W sam raz na niedzielny deser!

  • Propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko! Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia.

Artykuły na temat: ciasta z maslanka
  • Ciasto cukiniowo - czekoladowe

    1. Cukinię umyj, wytrzyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż 2 szklanki startego warzywa. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę wraz...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Lekkie ciasta bez pieczenia

    Jogurt, serek, śmietanka, trochę świeżych owoców i ciasto gotowe. Bez włączania piekarnika!

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • 10 zastosowań cytryny, o których nie miałaś pojęcia

    Aromatyczne cytryny można znaleźć w każdym sklepie. Chętnie używamy ich w kuchni - to doskonały dodatek do herbaty, świetny składnik ciast, sosów i innych dań. Cytryna ma też sporo zastosowań w gospodarstwie domowym, kosmetyce i medycynie naturalnej. Oto niektóre z nich.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Jemy polskie jabłka!

    ...mleka, 100 g masła, jajko, sól, wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego i odstawić na 45 minut (powinno podwoić objętość). Ciasto krótko wyrobić. Połowę ciasta rozwałkować na krążek (30 cm O) i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nałożyć przygotowaną masę budyniową (z sokiem). Pozostałe ciasto również rozwałkować włożyć do tortownicy, brzegi obu warstw ciasta...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Wytrawne muffinki marchewkowo-cukiniowe

    Nie przepadam za babeczkami cupcakes i często zastanawiałam się dlaczego. Doszłam do wniosku, że nie o ciasto tu chodzi, ale o ogromną warstwę o wiele za słodkiego i tłustego kremu na wierzchu. Próbowałam sobie zwizualizować swoją ulubioną babeczkę i wyszło na to, że powinna być wytrawna, choć z nutą słodyczy. Żeby zachować konwencję, zamiast warstwy lukru na wierzchu będzie miała humus - pisze autorka przepisu Monika Walecka.

  • Pyszne bo siostry Anastazji! 22 kwietnia miała premierę jej nowa książka pt. 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy uwielbiają owocowe wypieki. „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji" to zbiór sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na wypieki z polskimi owocami. Wszystkie receptury oparte są na polskich produktach, dostępnych w każdym sklepie. Wśród przepisów znajdują się ciasta ucierane, kruche i półkruche, francuskie, babki i biszkopty, a także ciasta...