• Informacje na temat:

    ciasta z jabłkami i budyniem

Przepisy na temat: ciasta z jabłkami i budyniem
  • Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

    Smak kawy zbożowej wielu z nas kojarzy ze śniadaniami z czasów dzieciństwa. Jest świetną alternatywą dla małej czarnej, jak i źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, np. magnezu, witamin i błonnika. Choć doskonale smakuje podana z mlekiem, warto dać porwać się kulinarnej fantazji i stworzyć z niej coś wyjątkowego. Szczególnie polecamy Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi. Mimo że...

  • Witam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto jest popularne ale jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis.

  • Torciki z jabłkami

    .... Wciąż ucierając kolejno wbij pozostałe jajka. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę serową wymieszaj. Ok. 1/3 schłodzonego ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. 3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne...

  • Smaczne,proste ciasto

  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier. Zagnieć ciasto, schłodź. Ugotuj budyń z manną.  2. Część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Owoce (brzoskwinie, jabłka lub inne) pokrój na plastry. Masę budyniową zmiksuj z jajkami i śmietaną. Dodaj brzoskwinie i wymieszaj. Wyłóż ją na spód.  3. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 40

  • Szybkie ciasto kruche z budyniem i jabłkami sprawdzi się świetnie jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

  • Ciasta z owocami w wersji fit

    Tarta jabłkowa na orkiszowym spodzie Sposób przygotowania 1. Spód: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj ksylitol oraz jogurt, jajko i masło pokrojone na kawałeczki. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.  2. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną delikatnie mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty (śr. 28 cm) posmaruj tłuszczem...

  • Bardzo szybka i efektowna do niedzielnej kawki,co myślicie?

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...) ●łyżeczka proszku do piecz. (wyjątkowo do tego kruchego ciasta się go dodaje) ●3 łyżki cukru pudru ●5 żółtek; na piankę: ●5 białek ●szkl. drobnego cukru ●15 g cukru wanil. ●2 op. budyniu(...) ciasta, przyklep. Podpiecz na złoto w 180ºC przez ok. 20 min. Ostudź. 2. Ubij białka na sztywno, stopniowo wsypuj oba cukry, cały czas ubijając. Powoli wsyp też proszek budyniowy, miksując. Strużką...

  • Myślę, że do tego wypieku nie trzeba nikogo przekonywać... po prostu kawał pysznego domowego ciacha :)

Artykuły na temat: ciasta z jabłkami i budyniem
  • Tarta z budyniem i jabłkami

    ...(3-5 mm). Nie podsypuj ciasta mąką, bo będzie twarde. Pomagając sobie wałkiem, przenieś ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart i dokładnie je w niej ułóż. Powinno równo przylegać do(...) podpieczonej tarcie ułóż wydrążone jabłka (nacięciami do dołu), zalej budyniem (może być ciepły) i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami bitej śmietany i posypać posiekanymi pistacjami. Zobacz także:

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Owocowy "budyn"

    ...°C. Owoce ulozyc w naczyniu, u mnie banany i pomarancze, polane sokiem i nasionami z marakuji. Nastepnie calosc pokryc budyniem. Zapiec 15 minut. Pokryc kruszonka i dalej zapiekac az calosc bedzie...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Z ciasta francuskiego

    Jabłka w cieście francuskim Składniki na 4 porcje: 50 g rodzynek, 2 łyżki rumu, 50 g orzechów laskowych, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, 300 g ciasta francuskiego, 4 jabłka, 1 jajko(...) z wykrojonym gniazdem nasiennym. Otwory w jabłkach napełnić bakaliową mieszanką. Krawędzie ciasta posmarować jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością wody. Połączyć rogi nad jabłkiem. Pakieciki...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...