• Informacje na temat:

    ciasta z bita smietana budyniem

Przepisy na temat: ciasta z bita smietana budyniem
  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...waniliowy, cynamon, - mielone goździki, - skórka otarta z cytryny; Oraz: - 1 torebka galaretki ananasowej albo morelowej i bita śmietana; Przygotowanie: 1. Składniki kruchego ciasta posiekać(...) chłodzić przez około dwie godziny w lodówce. Czas przygotowania 40 minut Szarlotka królewska Składniki kruchego ciasta: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka...

  • 1)proste 2)smaczne 3)szybkie

  • Najlepsze ciasta na Międzynarodowy Dzień Pieczenia

    Sernik rabarbarowy, Banana split lub brzoskwinowo-budyniowe - wypróbuj doskonałe przepisy na pyszne ciasta!

  • pyszne słodko-kwaśne ciasto ! wspaniale smakuje schłodzone, jest orzeźwiające, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. baaardzo baaardzo polecam! (przepis na blaszkę 35x25)

  • Sernik czekoladowo–śmietankowy

    Ciasto czekoladowe czy śmietankowy deser? Najlepszym rozwiązaniem będzie sernik czekoladowo – śmietankowy. Aby nadać mu elegancki charakter wystarczy pięknie udekorować go bitą śmietaną i posypać kakao. Połączenie klasycznych smaków i delikatna, lekko wilgotna konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Tym razem nie skończy się na jednym kawałku.

  • Przekładaniec przepyszny. Bez pieczenia, bez kombinowania. Nie znam osoby, której by nie smakował!

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...?Składniki: 900 g jabłek, 4 jajka, sok z 1/2 cytryny, 1 cukier wanilinowy, 1 cukier cynamonowy, 10 łyżek letniej wody, 100 g cukru pudru, 250 g mąki krupczatki, 1 łyżka skórki z cytryny. Nadzienie: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 1 cukier wanilinowy, 200 g masła, 200 g cukru pudru. Wykończenie: polewa czekoladowa, bita śmietana i pistacje.

  • Przepis jak przygotować roladę z bitą śmietaną, oraz krótki film.

Artykuły na temat: ciasta z bita smietana budyniem
  • Ciasta pełne śliwek

    Owoce na delikatnym maślanym spodzie 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy, sól, ocet winny, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę(...) pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko w okrąg o średnicy 35 centymetrów. Na środek wykładamy śliwki, zostawiając po bokach marginesy około 5 centymetrów. Brzegi ciasta zawijamy...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Ciasta z mandarynkami

    ...śmietaną i płatkami migdałów. Wyrośnięte ciasto zagnieść, wylepić nim spód natłuszczonej blachy. Odstawić na 20 minut, by ciasto podrosło. Na wierzchu ciasta rozsmarować masę migdałową. Piec 20-25

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...masła, kostka margaryny, 4 żółtka, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 2 galaretki truskawkowe, 2 paczki biszkoptów, 10 plastrów brzoskwiń, maliny, mięta i bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1. Zawartość 2 opakowań budyniu wsyp do 200 ml zimnego mleka i rozprowadź tak, aby nie było grudek. Pozostałą ilość mleka zagotuj, dolej mleko z budyniem. Gotuj chwilę, cały czas mieszając. Gdy budyń...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Ciasta i desery z czereśniami

    ...spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. 2. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, oddziel spory kawałek (posypiesz nim wierzch ciasta), resztę(...) zmielonym twarogiem. Gotową masę wyłóż na przyrumienione ciasto, na masie serowej układaj owoce, a wierzch posyp (krusząc palcami) pozostałą częścią ciasta. Piecz około 30 min w 180° C. Po upieczeniu wystudź...

  • Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale w zasięgu ręki nie ma żadnych słodkości? Albo kiedy przyjaciółka dzwoni z wiadomością „będę za pół godziny”, a wy nie macie nic, czym moglibyście ją poczęstować? Oto przepisy, które pomogą wam w takich „kryzysowych” sytuacjach. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas jest łasuchami i uwielbia słodkie przysmaki. Jednak nie każdy lubi spędzać długie godziny na ucieraniu kremów i przygotowywaniu warstwowych tortów. Czasami nie...

  • Tartaletki waniliowe z mandarynkami

    1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, żółtko, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy ciasto,...

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Fot. 123RF/Picsel Lipiec i sierpień to sezon na maliny. Warto więc sięgnąć po nie teraz, kiedy są świeże, dojrzałe i zawierają w sobie znaczną dawkę witaminy C, dzięki której poprawimy odporność naszego organizmu. Wystarczy zjeść szklankę malin, aby pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Ciekawostką jest również fakt, że liście krzewów malin,...