• Informacje na temat:

    ciasta przekładane razowe

Przepisy na temat: ciasta przekładane razowe
  • Kruche babeczki z kapustą

    Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka mąki razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka ćwierć szklanki oleju jajko zioła prowansalskie sól Farsz: garść czarnych oliwek 30 dag młodej kapusty czerwona papryka 50 dag sera parmezan ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zioła prowansalskie wymieszaj w misce...

  • Delikatne, wilgotne ciasteczka o cudnym pomarańczowym kolorze. Błyskawiczne i bezproblemowe do wykonania. Ciasto można zamrozić, bo wychodzi ich sporo, 4 blaszki. Można również zamknąć je w szczelnym pudełeczku i pięknie się przechowają.

  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...obaw możemy podjąć próbę zrobienia pierwszego, własnego, domowego chleba. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebować wysokiej jakości mąk: 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, 0,25 kg mąki żytniej typ 720, 0,25 kg mąki razowej tzw. śruty typ 2000, około 950 ml dobrej wody (takiej samej, na której przyrządzony jest zakwas), 3 płaskie łyżeczki soli oraz 4 łyżki naszego zakwasu najlepiej 3-10 dniowego...

  • Ciasteczka nie muszą być słodkie, aby wyglądać uroczo i smakować pysznie ! Co powiecie na słone ciasteczka z szynką?

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...jasna, typu 720 lub mąki ciemniejsze typu 1400 (sitkowa) lub 2000 (razowa). Przy wyrabianiu gotowego ciasta na chleb, praktykuje się mieszanie poszczególnych typów mąk. Np. do zakwasu używamy mąki...

  • Proste bułki pszenno – razowe

  • Smaki Litwy

    ...sękacz z księciem Radziwiłłem, który miał sprowadził to ciasto z Niemiec. Stuliściec jest specjałem kuchni karaimskiej. Robi się go ze stu cieniutkich warstw drożdżowego ciasta przekładanego masłem(...) piwa. Litewskie pieczywo jest smaczne i wypiekane z zachowaniem tradycyjnych receptur. Ciemny, pieczony z mąki razowej chleb jest uznanym przez UE produktem regionalnym. Lekko kwaśny smak i aromat są...

  • Wariacja na temat pierożków.

  • Smaki Litwy

    ...ciasta przekładanego masłem. Następnie zwija w rulon, a do środka nakłada słodki mak z rodzynkami i piecze. Trunki litewskie to temat obszerny i mający wielu zwolenników.     Litewskie miody(...) majeranek, do smaku. W oryginalnym litewskim przepisie do ciasta na cepeliny nie dodaje się mąki, ani jajek.     Kindziuk , to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym...

  • Nie ciasto a eksplozja smaków. Być może niejednego może ona przerastać. Przepis co za tym idzie do najkrótszych nie należy. Nie trudno się temu dziwić, skoro w skład ciasta wchodzą dwa rodzaje ciasta… i 4 rodzaje nadzień. Nie mówiąc o „sklejaczu” i polewie. Poza faktem, że trochę zmywania nas niechybnie czeka, ciasto nie jest ani skomplikowane ani nie wymaga od nas posiadania wyszukanych składników – całość znajdziemy w zwykłym spożywczaku. Najwięcej zabawy jest tutaj z ciastem strudlowym,...

Artykuły na temat: ciasta przekładane razowe
  • Jabłecznik razowy

    ..., śmietanę, jaja, skórkę z cytryny i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda(...) rozwałkowujemy na wymiar blachy. Jedną część wkładamy do formy, posypujemy bułką tartą i na nią wykładamy jabłka, wyrównujemy. Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskamy. Jabłecznik pieczemy...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...koktajle na bazie kefiru latem ze świeżych owoców, zimą z mrożonek. - Brązowe pieczywo nie zawsze oznacza zdrowe, racja, często jest po prostu barwione karmelem amoniakalnym i w ten sposób udaje razowe(...) gluten, który zawiera mąka pszenna. Gluten nie szkodzi każdemu, ale w pszenicy jest go taka ilość, że nie radzimy sobie z jego trawieniem. Z  mąki orkiszowej piekę świąteczne ciasta. Najpierw jednak...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Pieczemy chleb

    ..., by uzyskać taką, jak na początku konsystencję ciasta. Z zakwasu odkładamy małą ilość (50-100 g), która będzie zaczynem do następnego wypieku. Resztę dodajemy do składników ciasta. Odłożony zakwas(...), odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formujemy dwa chlebki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy, aby wyrosły. Przed wstawieniem do piekarnika nagrzanego do 190ºC...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...