• Informacje na temat:

    ciasta pleśniak

Przepisy na temat: ciasta pleśniak
  • Placki z kruszonką

    ...z posiekanymi migdałami. Posyp placek. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 1 godzinę.  Pleśniak z migdałową bezą Sposób przygotowania 1. Blachę (25 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Składniki ciasta zagnieć. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z kakao i zagnieć.  2. Jasne ciasto rozdziel. Jedną część zetrzyj na spód blachy. Posmaruj konfiturą. Na to zetrzyj ciasto...

  • Ciasto chyba każdemu znane. Ten przepis jest w moim zeszycie od 20 lat a przepisałam tę recepturę z innego starego pożyczonego od sąsiadki zeszytu :)

  • Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, powidłami i słodkiej bezy.

  • Przepis dostałam z 40 lat temu od bratowej. Ciasto wilgotne, bardzo kruche i pyszne.Często je piekę, bo go lubimy.

  • Pleśniak, charataniec - jak zwał tak zwał, jedno wiem na pewno - jest pyszny :-)

  • Dla kogoś kto lubi suche ciasta i nie przepada za dżemem w cieście.

  • Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać ;) Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)

  • Pyszne ciasto z jabłkami i bezą, tanie, smaczne i ładnie się prezentuje.

  • Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

  • Proste w wykonaniu

Artykuły na temat: ciasta pleśniak
  • Pleśniak

    ROZWAŁKOWAĆ CIASTO NA BARDZO DUŻY PLACEK NASTĘPNIE PRZEŁOŻYĆ DELIKATNIE CIASTO NA BLASZKĘ I NAKUĆ WIDELCEM ŻEBY CIASTO RÓWNO SIĘ UPIEKŁO NASTĘPNIE WSTAWIĆ SPÓD CIASTA NA 15 MINUT. NASTĘPNYM KROKIEM WYJĄĆ GORĄCE CIASTO I ODSWIĆ ŻEBY TROSZKĘ WYSTYGŁO A POTEM POSMAROWAĆ KONFITURAMI Z CZARNEJ PORZECZKI I ZETRZEĆ DRÓGĄ CZĘŚĆ CIASTA NA KONFITURY A NASTĘPNIE WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO NA...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Noworoczne postanowienia w kawiarniach z serca Londynu

    ...– Pleśniakowi! Karnawałowe szaleństwo w kawiarniach z serca Londynu zacznie się już 4 stycznia.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Malinowe pyszności

    ...w moździerzu lub owinięte ściereczką rozbić tłuczkiem lub rozgnieść wałkiem do ciasta). 2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, wbijaj po jednym jajku (aby masa się nie zważyła, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki). 3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, orzechami i jogurtem. Dodaj połowę moreli i połącz z resztą ciasta. Całość delikatnie wymieszaj...

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Święta za pasem, a ty nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie ciast? Mamy dla ciebie kilka ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasta na święta, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. Niezwykle efektowne ciasta możesz przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy, którym w przedświątecznej krzątaninie trudno...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...