• Informacje na temat:

    ciasta o niskim indeksie glikemicznym

Przepisy na temat: ciasta o niskim indeksie glikemicznym
Artykuły na temat: ciasta o niskim indeksie glikemicznym
  • Indeks glikemiczny - strażnik zdrowia

    ..., gdy dieta opiera się na węglowodanach z niskim indeksem glikemicznym. Są one trawione wolno, a więc dostawy cukru do krwi płyną równomiernie. Organizm nie musi wydzielać dużych dawek insuliny, by(...) łączenia Sam prosty podział na węglowodany "dobre" i "złe" nie wystarczy. Istnieje szereg czynników, które mogą sprawić, że produkt o niskim IG stanie się wysokoglikemiczny i odwrotnie. Czynnikiem...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • ​Bananowo-gryczane pancakes

    Oto przepis na przeciwstarzeniowe pancakes, w których zamieniamy białą mąkę i rafinowany cukier na bogatą w mikroskładniki mąkę gryczaną oraz syrop klonowy o niskim indeksie glikemicznym.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Tego o kokosie nie wiedziałyście

    Z kokosa produkuje się różne przetwory, które mają szerokie zastosowanie w kuchni.

  • Święta za pasem, a ty nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie ciast? Mamy dla ciebie kilka ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasta na święta, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. Niezwykle efektowne ciasta możesz przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy, którym w przedświątecznej krzątaninie trudno...

  • Kasze w diecie antyrakowej

    ...grubego. Kasza owsiana jest bogatym źródłem białka i błonnika. Wyróżnia się wysokim poziomem witamin z grupy B i witaminy E. Jest szczególnie bogata w potas i magnez. To kasza o niskim indeksie glikemicznym, która reguluje poziom cholesterolu. Ziarna owsa są dobrym przeciwutleniaczem. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kasza owsiana najlepiej smakuje na słodko - ugotowana...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Sześć sposobów dla pań pragnących odstawić cukier

    ...innego smaku. Ważne! Słodzik ten nie nadaje  się do słodzenia ciast, bo zlepia się  w grudki i nie stanowi dobrej pożywki dla drożdży. 3. Słodkie owoce Ciasta, torty dla dzieci, ciasteczka, kompoty...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...