• Informacje na temat:

    ciasta miodowe

Przepisy na temat: ciasta miodowe
Artykuły na temat: ciasta miodowe
  • Markizy miodowe z orzechami

    ...1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i siekamy ze 110 g masła. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz miód i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej formujemy wałek i kroimy go na 20 plasterków, które układamy na blasze i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy 5-6 minut w 200ºC na złoty kolor. 2. Orzechy siekamy. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałek i kroimy go na 20

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Mazurek miodowo-orzechowy

    ...i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 części. 3. Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do(...) st. C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź. 6. Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Placek miodowo-cytrynowy

    Ciasto cytrynowe dobre na podwieczorek.

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Tort miodowy z orzechami

    ...placek o średnicy ok. 26 cm. Placki przenieś na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz je ok. 8 minut w 170 °C. Odetnij krawędzie tak, aby powstały koła o średnicy 24 cm. Odcięte kawałki ciasta...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...

  • Miodowy przekładaniec

    ...je na 5 równych kawałków, każdy owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Foremkę wyłóż papie-rem do pieczenia, spód wylep pierwszym kawałkiem ciasta. Piecz 13-15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe kawałki ciasta. Przygotuj krem. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, obie mąki...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...