• Informacje na temat:

    ciasta francuskie z budyniem i czekolada

Przepisy na temat: ciasta francuskie z budyniem i czekolada
  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    Ciasta, muffinki, desery - sprawdź jakie pyszności możesz przygotować tej wiosny.

  • W lodówce zawsze warto mieć ciasto francuskie. W każdej chwili możemy przygotować coś pysznego. To ciasto nie wymaga ani wiele czasu na przygotowanie, ani wielu składników. Proste, szybkie, pyszne :) Zamiennie możemy zrobić z budyniem czekoladowym i malinami lub wiśniami :)

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    ...g) mrożonego ciasta francuskiego Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie budyniu waniliowego 1 żółtko 2 łyżki mleka 6 łyżeczek cukru 6 gałek lodów waniliowych Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Wiśnie(...) 3 części, przełożyć konfiturą wiśniową. 200 g marcepanu wyrobić z 25 g cukru pudru, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ciasta i przyłożyć jako górną warstwę, docisnąć. Całość zawinąć w folię spożywczą...

  • blyskawiczna przekaska dla lasuchow :)

  • Walentynkowe menu

    Składniki na 2 porcje: - 2 blaty ciasta francuskiego, - 3 łyżki chudego twarożku, - żółtko, - łyżeczka bułki tartej, - 2 łyżeczki mielonych migdałów, - 2 łyżki cukru, - skórka starta z jednej(...) dodawać żółtka. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ końcem noża. Do masy dodać ser, miąższ wanilii i grysik. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta. Na końcu dodać wiśnie. Masę...

  • pyszne, szybkie co nieco do popołudniowej kawy :-)

  • mniam mniam..........rozpływaja sie w ustach

  • Jak zachce Wam się czegoś słodkiego, spróbujcie tych szybkich babeczek z ciasta francuskiego. Są naprawdę pyszne. Owoce możecie dodać takie, jakie macie akurat pod ręką.

  • Chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowym i świeżymi malinami. Najlepiej smakuje na ciepło :)

Artykuły na temat: ciasta francuskie z budyniem i czekolada
  • Popularne desery PRL-u

    .... Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem przekładamy na blat ciasta francuskiego. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami(...). I właśnie od włoskiego miasta określa się go we Francji neaopolitańskim. Spolszczając nazwę ciasta przyjęło się mówić napoleonka, zamiast neapolitanka. W wielu regionach kraju ciastka przełożone...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Z wiśniowego sadu

    ...z frużeliną Składniki na 12 sztuk: 2 opakowania ciasta francuskiego, 6 żółtek, 1/2 l mleka, 12 dag cukru pudru, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 25 dag wiśni(...). Następnie wlej zawartość rondelka oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do foremek z wiśniami. Piecz 50-55 min w temp. 180°C. Rada:Do ciasta można dodać...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...to oczywiście słynne na cały świat croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, często podawane z masłem i dżemem. Najlepsze croissanty zachwycają chrupkością. W tym śniadaniowym zestawie nie(...) również te z ciasta francuskiego nadziewane owocami, lub rogale przypominające francuskie croissanty - w polskim wydaniu najczęściej znajdziemy w nich czekoladowe nadzienie. Do popicia herbata lub kawa...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i deserów, ale...

  • Wesele bez mięsa?

    ..., brownie, ciasta z owocami, babki, kruche ciasteczka, "serniki" z tofu, nerkowców lub kaszy jaglanej, modne makaroniki, bezy, praliny i deserki w pojemniczkach. Również torty można przygotować, bazując(...) śmietanka kokosowa, czekolada lub budynie gotowane na sokach owocowych. Najpopularniejszym dodatkiem są owoce. Takie torty zazwyczaj występują w wersji naked, czyli takiej, gdzie widoczne są warstwy kremu...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Bogate wnętrze

    ...20 minut. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 260 kalorii Croissanty z czekoladą Składniki na 14-16 sztuk : 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 i 1/2 tabliczki mlecznej(...) rozmarznie - rozwałkuj. Następnie pokrój na kwadraty o boku 10 cm, a te poprzekrawaj na trójkąty. 2. Czekoladę mleczną połam na kawałeczki równej wielkości. Na każdym trójkącie ciasta francuskiego ułóż po...

  • Apetyczna książka napisana z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się sztuki czekoladnictwa od samych mistrzów i wykonać we własnej kuchni musy, praliny, ciasta i dekoracje, wszystko na bazie czekolady. Dzięki poradom Omara Busi, znanego cukiernika specjalizującego się w wytwarzaniu czekolady, można łatwo poznać podstawowe sztuczki i techniki profesjonalnego wytwarzania i dekorowania deserów „czekoladowych", którym trudno się oprzeć.Dla kogo jest ta książką?- wszyscy, którzy uwielbiają smak...