• Informacje na temat:

    ciasta drozdzowe z maki pelno

Przepisy na temat: ciasta drozdzowe z maki pelno
  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • bardzo smaczne i proste

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • przepyszne, poszczegolne warstwy ciasta daja sie oddzielac, przepis nietypowy, ale warto sprobowac :)

  • Jak przyrządzić domowe bułeczki

    ...i posypanych mąką foremkach. Nałóż do nich małe porcje ciasta (do połowy wysokości). Wierzchy posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami (np. dynią, sezamem, makiem). Kiedy bułeczki ponownie wyrosną, piecz je(...) oraz mąki i odstaw go do wyrośnięcia. Wyrabianie Na koniec do ciasta wsyp ziarenka lub pestki i zamieszaj. Jeśli jest ono za gęste, wlej jeszcze odrobinę wody. Naczynie nakryj lnianą ściereczką...

  • najlepsze jakie jadlam;) goraca polecam;)

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    ...: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, rodzynki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Z wyrobionego ciasta...

  • mieciutkie i pyszniutkie w sam raz na dlugie zimowe wieczory;)

  • Placki na drożdżach

    ...podrosło. Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem...

  • Pyszne drozdzowki z makiem- najlepsze z ciepla herbata lub mlekiem :) Jesli chodzi o ksztalt, to ciasto mozna dowolnie zwinac, jednak propozycja przeze mnie podana (podpatrzona na stronie mojewypieki.com) tylko dodaje im uroku. Szczerze polecam.

Artykuły na temat: ciasta drozdzowe z maki pelno
  • Piknikowy kosz pełen słodyczy

    ..., przyciśnij i wytnij z ciasta równe koło. Podziel je na 8 części jak pizzę, na każdy trójkąt nałóż pół łyżeczki twardego ścisłego nadzienia (dżemu, konfitury lub powideł). Zwijaj trójkąty począwszy od(...) upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm. Na jednej połowie ciasta ułóż pokrojoną margarynę i przykryj drugą połową ciasta. Placek ponownie rozwałkuj na nieco...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Domowe drożdżówki

    Rada eksperta: Idealna do wypieku ciast drożdżowych jest mąka luksusowa typ 550. Aby skrócić czas wyrastania ciasta drożdżowego, włóżmy je do dużej misy, przykryjmy ściereczką i ustawmy na garnku(...) i odstawiamy, aby wyrosło. Z mąki, masła i cukru szybkimi ruchami robimy kruszonkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki, które układamy na natłuszczonej blasze. Dnem szklaneczki wyciskamy...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Strucla makowa w twarozkowym ciescie

    Troche inna to strucla niz ta drozdzowa, ale w tym roku mialam ochote sprobowac. Z drozdzowej jednak nie zrezygnowalam gdyz wlasnie stygnie. Moje strucle...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Buszuj w zbożu

    .... Określenia "wrocławska", "poznańska" i "tortowa" są nazwami handlowymi, które informują o stopniu granulacji mąki. W zależności od tego, czy planujemy wypiek ciasta drożdżowego, czy zrobienie pierogów...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...