• Informacje na temat:

    ciasta dobre jak u mamy

Przepisy na temat: ciasta dobre jak u mamy
  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ..., dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Mamy tu na myśli przede wszystkim blendery i roboty kuchenne, które w wielu sytuacjach – jak choćby przyrządzanie zdrowych i pysznych smoothies – okazują się wprost nieodzowne. W tym artykule chcemy poświęcić trochę miejsca tym pierwszym i zastanowić się, jakie są najlepsze blendery do poszczególnych kuchennych zadań.

  • Dzisiaj zapraszam na mój powrót do dzieciństwa, a konkretnie do słodkich niedziel, kiedy to zawsze do popołudniowej kawki czy herbatki było pyszne, domowe ciasto. Jednym z moich ulubionych był właśnie jabłecznik. Ciasto jest kruche, a jednocześnie wilgotne, przełożone domowym musem jabłkowym. Mój Synek też już go polubił. :)

  • Pyszne ciasto, które pieczesz dwie minuty! Nie wierzysz?

    Czy można upiec dobre ciasto w mikrofali? Można! Oto prosty przepis, a pieczenie zajmuje dwie minuty!

  • Sprawdzony przepis na "Makowiec jak u mamy"

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi jak u mamy"

  • Jak ugotować dobre knedle i kluski

    Mamy dla ciebie kilka sprawdzony rad, dzięki którym kluseczki zawsze będą smaczne!

  • Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.

  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Żurek to doskonała zupa o każdej porze roku i na różne okazje.

Artykuły na temat: ciasta dobre jak u mamy
  • Książki, ciasta i boks

    ...- Lubię, kiedy po tym, jak przeczytam książkę, coś mnie "szarpie", nie pozostawia obojętnym. Mam nadzieję, że po lekturze "Dygotu" niektóre osoby tak się właśnie poczują - mówi Jakub Małecki, pisarz i tłumacz książek. Po godzinach, jeśli nie czyta, trenuje boks i... piecze ciasta. Czekoladowe.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julka Łycyn zaprezentowała przepis na szarlotkę swojej mamy. Ciasto kruche 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 450 g mąki pszennej 125 g masła 100 g smalcu 110 g jasnego cukru brązowego 3 łyżki cukru muscovado Jabłka 4 jabłka 500 g dżemu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu łyżka cukru muscovado cynamon do posypania jabłek cukier muscovado do posypania jabłek Bezowa pianka 4 białka 180 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej...

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

  • Odpowiednie nawodnienie organizmu to klucz do jego prawidłowego funkcjonowania, a także jeden ze skuteczniejszych sposobów na poprawę koncentracji, szybkości uczenia się i nabywania nowych umiejętności. Fot. 123RF/Picsel Warto zatem zadbać, by nawyk picia wody u dzieci kształtować już od pierwszych momentów ich życia. Jak zachęcić maluchy do sięgania po wodę zamiast po kolorowe napoje? Przede wszystkim trzeba być konsekwentnym, dawać dzieciom dobry przykład i zadbać o pozytywne skojarzenia -...

  • Magdalena Schejbal: Dobre rzeczy powstają z egoizmu

    ...- Jak jestem w pracy, to jestem w pracy, jak w domu, to w domu. Staram się nie przynosić pracy do domu, choć to nie zawsze jest możliwe - mówi aktorka Magdalena Schejbal. Zwłaszcza teraz, kiedy ponownie w górach toczy się mój życiowy plan B. Otwieram nowy rozdział w swoim życiu zawodowym, w nowej roli i nowej przestrzeni - dodaje jako współwłaścicielka Dworca, nowego miejsca na mapie Zakopanego.

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • ​Sylwa jak Facebook

    ...- Ze współczesnymi mediami społecznymi łączy je chyba to samo ludzkie pragnienie: dzielić się swoją codziennością, uwiecznić jej kształty, nadać sens drobiazgom życia. I tak jak dziś jakaś dziewczyna robi zdjęcie talerza w restauracji i wrzuca je na Facebook, tak XVIII-wieczna księżna notowała w sylwie czy pamiętniku: "Jadłam prosiaczka mlecznego po turecku" - mówi Kristina Sabaliauskaitė

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Dieta na dobry nastrój

    Listopadowa aura pozbawia cię energii i radości? Na pogodę nie masz wpływu, ale humor możesz sobie poprawić. Nasza ekspertka zapewnia, że proste zmiany w jadłospisie wystarczą, by na dobre zapomnieć o smuteczkach.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

Wideo na temat: ciasta dobre jak u mamy
  • Pasta alla Norma i ciasta migdałowe

    Temperatury mamy prawdziwie śródziemnomorskie, dlatego też w kuchni finalista VI sezonu programu "MasterChef" Matteo Brunetti przygotował dania sycylijskie. Czym różni się Sycylia od reszty Włoch? Na stole pojawiły się takie włoskie pyszności, jak: polpettine di tonno, Pasta alla Norma i paste di mandorla siciliane. Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news Źródło:Dzień Dobry TVN Dostawca