• Informacje na temat:

    ciabatta z pomidorami

Przepisy na temat: ciabatta z pomidorami
  • Smażone pomidory po włosku

    Z kuchni włoskiej.

  • Pełnoziarniste domowe ciabatty z pomidorami i oliwki czyli zapach Italii w takich oto chlebkach. Słowo ciabatta oznacza kapeć po włosku i dlatego taki mają spłaszczony kształt.

  • Włoska kuchnia na lato

    Bardzo popularne w Italii, trochę mniej znane u nas dania są idealne na upalne dni. Łatwo je przyrządzić, są lekkie, aromatyczne, pełne warzyw i smakują tak wyraziście!

  • Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochenek ma wydłużony, płaski kształt. Pieczywo ma chrupiącą skórkę i sprężysty, miękki miąższ. Znakomita na kanapki :)

  • Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie

    ...z bakłażana zapiekana z serem Składniki: 80 g pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 80 g sera koziego 2 bułki typu ciabatta 1 zielona papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula garść świeżej...

  • Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczna ciabatta"

  • Finger Food na karnawałowym stole

    ...people". Według niego świetnie podczas tego typu spotkań sprawdzą się włoskie crostini, czyli grillowana ciabatta albo inne pieczywo z dodatkami takimi jak świeża ricotta (biały ser włoski), figi...

  • Przepis na ciabattę jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem pieczywa. Ciabatta z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku jest mięsista i pełna dziurek.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    "Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!". To zdanie Nicholi Beard, która mówi o książce "Kudłaci kucharze". Chcesz schudnąć, ale lubisz jeść? Prezentujemy wam pięć przepisów z tej właśnie książki. Dietetyczne jedzenie jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze!

  • Bardzo fajna bułka pszenna. Co prawda wychodzi nieco płaska, ale dłużej jest świeża dzięki oliwie.

Artykuły na temat: ciabatta z pomidorami
  • Aromatyczna ciabatta

    Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Szybka ciabatta

    W końcowej fazie mieszania można dodać np. 50 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, 50 g oliwek lub igiełki rozmarynu. Ciabatta nabierze wówczas nowego charakteru. Zachęcam także do przygotowania ciabatty na zaczynie biga.

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Grillowane tosty z cukinią

    Kurczaka można podawać na wiele sposobów m.in z cukinią. Podpowiadamy, jak przyrządzić z niego tosty, które dobrze wyglądają i smakują.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Szparagowa zawinięta w boczek

    Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Fasolka ze schabem w ostrym sosie pomidorowym

    W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Porcjami obsmażać chleb na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, osączyć na papierze kuchennym. Pokrojone w kostki mięso smażyć na oleju 4-5 minut, dodać drobno pokrojony czosnek, cebulę i chili. Dodać posiekany tymianek, pomidory, bulion i fasolę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z chlebkiem ciabatta.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

Wideo na temat: ciabatta z pomidorami
  • Chruściki, falafel i brownie w wykonaniu Beaty Kartowicz

    Restauratorka Beata Kartowicz zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania, które można zabrać w podróż. Na stole pojawiły się: chruściki z piersi z kurczaka, ciabatta z pastą jajeczną, kanapka Klubowa, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafel w picie, spring rolls, sałatka owocowa, a na deser ciastka brownie.