• Informacje na temat:

    ci tunezyjska

Przepisy na temat: ci tunezyjska
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Dla tych którzy byli na wakacjach w Tunezji... i nie tylko.

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    Kremowe ciasto w Brazylii, tunezyjska zupa z ciecierzycy - świat zna wiele sposobów na to, aby dobrze zacząć dzień. Czasem są to dość zaskakujące posiłki, jednak ukazują one niezwykłe kulinarne bogactwo świata.

  • Idealne połączenie smaku tuńczyka, jaj i papryczki chili!

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    Szakszuka, frittata czy jajko sadzone w bułce to propozycje dla tych, którzy uwielbiają jajeczne śniadania, ale którzy chcieliby skosztować czegoś innego niż tradycyjna jajecznica. Jak podrasować pierwszy posiłek dnia, radzi szef kuchni Maciej Wawryniuk.

  • Tunezyjskie pyszności.

  • Chleb jest pyszny - pachnący, chrupiący no i przede wszystkim bez "ulepszaczy". Pewniak - zawsze wychodzi. Szybki w przygotowaniu. Raz spróbowałam i od dwóch lat nie kupuję chleba - tylko piekę. Polecam :))

  • Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką. Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale...

  • Cukinię należy umyć a następnie pokroić w dość grube plastry. Natrzeć przyprawami i tunezyjską oliwą z oliwek o smaku ostrej papryki oblać obficie wszystkie plastry. Zapiekać w piekarniku.

  • Bardzo łatwe w przygotowaniu ,idealne na zbliżający się tłusty czwartek.

Artykuły na temat: ci tunezyjska
  • Tunezyjska szakszuka

    Szakszukę, czyli jajka na warzywach można przygotować z dodatkiem różnych jarzyn: papryki, fasolki, kukurydzy, cukinii, a także z grzybami, albo kiełbasą i serem.

  • Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczor‏y. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...

  • Tunezyjski sekret piękna

    Joanna Jabłczyńska zdradziła swój sekret pielęgnacji skóry. W słonecznej Tunezji odwiedziła zakład, w którym produkuje się olejek o niezwykłych właściwościach.

  • Jesteś początkującym kucharzem. Twoja przygoda z gotowaniem dopiero się rozpoczyna. Starasz się aby wszystko było doskonałe. W pewnym momencie czujesz, że brakuje ci jednej pary rąk do pomocy. Poddajesz się? Nie! Korzystasz z kilku przydatnych rad. Fot. 123RF/Picsel. Podczas pracy w kuchni popełniamy wiele gaf, ale to przecież na błędach się uczymy. Warto również pamiętać o kilku prostych zasadach, których przestrzeganie zdecydowanie ułatwi nam pracę oraz pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki. 1....

  • Niezadeptany raj Tunezji

    ...​Bajeczna cisza nad ciepłym, niemal pozbawionym fal morzem, niekończące się piękne plaże, wspaniałe warunki klimatyczne stwarzające doskonałe możliwości wypoczynku. Choć to tunezyjska wyspa, jej klimat całkowicie różni się od atmosfery na kontynencie.

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Tunezja: To musisz zobaczyć!

    Urlop w Tunezji to spełnienie marzeń o egzotycznych wakacjach na skąpanych w słońcu plażach i kąpielach w lazurowych wodach Morza Śródziemnego. Miłośników upalnej pogody rozpieszcza również tunezyjski klimat – w ciągu całego roku temperatura rzadko spada poniżej 20 stopni Celsjusza dlatego Tunezja jest doskonałym miejscem na wypoczynek nawet po szczycie sezonu. Zanim zaplanujesz wyjazd, sprawdź czego po prostu nie wolno ci w Tunezji przegapić!

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Po które z nich powinniśmy sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów? Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Niestety, bardzo często zdarza się, iż tradycyjne dania kuchni polskiej są niezwykle kaloryczne. Do wielu zup dodaje się kaloryczną zasmażkę lub tłustą śmietanę. Czy na diecie powinniśmy zapomnieć o tego typu daniach? Nic z tych rzeczy! W końcu zupy...

  • Polki to dla nich królowe

    Choć w polskich biurach podróży brak "oficjalnych"ofert dla pań, szukających na wakacjach czegoś więcej poza plażą i zwiedzaniem, w internecie łatwo znaleźć szczegółowe informacje na temat "przystojniaków" z egipskich czy tunezyjskich hoteli.

  • Owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Mimo iż zawierają cukier, warto po nie sięgać nawet wtedy, kiedy chcecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów. O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie sprawdzają się w upały, kiedy nie mamy ochoty...

Wideo na temat: ci tunezyjska
  • Przepis na tunezyjską szakszukę

    Szakszuka, tradycyjne danie kuchni orientalnej, to przepis na śniadanie, które nasyci was na wiele godzin! Zwykłe jajka w połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzą niesamowitą zapiekankę, która znakomicie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Do przygotowania klasycznej, tunezyjskiej szakszuki warto wybierać świeże warzywa, ale jeśli chcecie posmakować wybornego smaku szakszuki albo nie macie zbyt wiele czasu, wykorzystajcie mrożone warzywa - efekt będzie równie smaczny!

  • Tunezyjski sekret piękna

    Aktorka Joanna Jabłczyńska wybrała się do jednej z lokalnych manufaktur, gdzie przyglądała się produkcji wody różanej. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Czy Tunezja jest krajem bezpiecznym dla turystów?

    Po zamachach, które wstrząsnęły Tunezją w 2015 roku, polskie Ministerstwo Sportu i Turystyki odradza ten kraj jako cel wyjazdów turystycznych. Jak dziś wygląda sytuacja w Tunezji? Tunezyjska minister turystyki i rzemiosła Selma Elloumi Rekik opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" o zmianach, jakie zaszły w tamtejszym rządzie. (DDTVN-x-news)