• Informacje na temat:

    chutney z dyni i jabłek

Przepisy na temat: chutney z dyni i jabłek
  • sos t czy nie sos, czy to konfitura? - naleśnikom bez różnicy, a twarożek, jogurt, kromeczka, a nawet mięso takim dodatkiem nie pogardzi :) najlepiej smakuje od razu, ale kto powiedział, że nie można robić przetworów w grudniu czy marcu? jak zaczną się zielone nowalijki, to zapas karotenu się przyda:)

  • Dla wielbicieli chutney - wersja z porzeczek, do której wykorzystuje wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny. Porzeczki moga byc jednokolorowe lub mieszane, doskonale tez smakuje z dodatkiem jagód, jezyn i malin.

  • dzieci lubią go jeść prosto ze słoika

  • Chutney można podawać do serów,drobiu lub pieczywa.

  • Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!

  • Sezon na śliwkowe przetwory w sam raz, w takim razie zróbmy coś extra, nie tylko na słodko. Proponuję pobawić się trochę w kuchni i zrobić sos śliwkowy tzw. chutney. Jest to sos używany w kuchni indyjskiej. Przyrządzamy go z rożnych owoców i warzyw na bazie rożnych przypraw, rodzynek, czosnku. Mnie oczarował smakiem imbiru, goździków, curry. Sos można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych to dodajemy ich więcej. Chutney to doskonały dodatek to...

  • :) Dodatek do mięs i makaronów. Przepis na 2 słoiki 200 ml

  • Przepis mojej mamy.

  • Doskonały gęsty sos, który świetnie pasuje do mięs i innych dań na gorąco. Tym razem w wersji łagodnej, bardzo aromatycznej.

  • Wypróbowany przepis na "Cebulowy chutney"

Artykuły na temat: chutney z dyni i jabłek
  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...