• Informacje na temat:

    chrupki do ciast

Przepisy na temat: chrupki do ciast
  • Musztardowe kluski z dziurką

    ...praskę. Masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ręce posyp mąką. Odrywaj kawałeczki ciasta wielkości...

  • Całkiem fajny pomysł na zabawe z dzieckiem:))

  • Pikantne muffinki na maślance

    .... Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut. 4. Muffinki świetnie smakują podane np. z kremem łososiowym. Aby go przygotować, zmiksuj 30 dag serka śmietankowego...

  • Pyszne, chrupiące selerowe frytki z piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak.

  • Niemieckie kluski na parze z jabłkiem i boczkiem w sosie winnym

    ...muszkatołowa 200 ml wytrawnego białego wina  6 łyżek oleju Przygotowanie: Na ciasto:  Drożdże zmieszać z łyżką cukru (mieszać aż będą płynne). Masło stopić w rondelku, dolać mleko. W misce umieścić mąkę, szczyptę soli, łyżkę cukru i jajko. Wlać mleko z masłem i drożdże. I wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce na 45 minut. Cebulę i jabłka pokroić w drobną...

  • Szybkie, smaczne o niecodziennym smaku

  • Quiche au fromage

    ...3-5 łyżek bardzo zimnej wody i szybko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w zimne miejsce. 6 foremek (o średnicy ok 11 cm) natrzeć tłuszczem. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Wycinać krążki o średnicy ok. 13 cm i wkładać je do foremek. Ciasto w foremkach odstawić na kolejną godzinę w zimne miejsce. Przygotować 6 kawałków papieru do pieczenia...

  • Jeszcze inny przepis jak te które tu czytałam

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek...

  • Przepis znaleziony w internecie. Godny polecenia. Łatwy i smaczny. Posmakuje Małym i Dużym :-)

Artykuły na temat: chrupki do ciast
  • Naleśniki z mąki ryżowej z chrupką kaczką w sosie hoisin

    ...  Przygotowanie naleśników: Do miski wsyp mąkę ryżową i przyprawy. Dodaj białka i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj wodę i ubijaj masę aż ciasto będzie gładkie. Rozgrzej teflonową patelnię. Za pomocą chochli powoli nalej na nią niewielką porcję ciasta - naleśniki powinny być bardzo cienkie. Smaż aż będą gotowe. Przygotowanie kaczki: 1. Obtocz plastry kaczki w mące...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Ciasto drożdżowe w wersji pikantnej

    Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Podgrzać 100 ml mleka, wkruszyć do niego drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Zaczyn wlać do miski z mąką. Zagnieść gładkie ciasto, powoli dolewając oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i ścian miski, odłożyć je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.  Pokrojony w kosteczkę boczek wysmażyć na chrupko na mocno rozgrzanej...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Puszysta krajanka brzoskwiniowa

    Dziś na deser polecamy ciasto z orzeźwiającą owocową „wkładką”, zwieńczone chrupką kruszonką...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    ...spożycia. Najgroźniejsze są produkty, w których skład wchodzi tzw. tłuszcz piekarniczy czy cukierniczy, używany do produkcji ciast, ciastek, tortów, krakersów. Te tłuszcze zawierają nawet do 85 proc(...) produkty zawierają duże ilości szkodliwych tłuszczów trans: - chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski - tłuszcze trans zapewniają im chrupkość. Im bardziej są chrupkie, tym mają więcej...

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • Królowa roszponka

    ...roszponkę, truskawki, winogrona, ser i orzechy włoskie. Całość polej sosem, a przed podaniem posyp danie chrupiącym boczkiem.  Pierożki z roszponką  Zacznij od rozmrożenia ciasta francuskiego...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie pochodzą z Ameryki,...