• Informacje na temat:

    chrupki do ciast

Przepisy na temat: chrupki do ciast
  • Musztardowe kluski z dziurką

    ...praskę. Masę ziemniaczaną zmieszaj z mąką, kaszą, jajkiem oraz musztardą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ręce posyp mąką. Odrywaj kawałeczki ciasta wielkości...

  • Całkiem fajny pomysł na zabawe z dzieckiem:))

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...wymieszaj mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gruszki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj szczyptę cynamonu. Miseczkę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano...

  • Pyszne, chrupiące selerowe frytki z piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak.

  • Pikantne muffinki na maślance

    .... Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut. 4. Muffinki świetnie smakują podane np. z kremem łososiowym. Aby go przygotować, zmiksuj 30 dag serka śmietankowego...

  • Szybkie, smaczne o niecodziennym smaku

  • Wyjątkowo smaczne desery

    Włoskie ciasteczka Baci di dama to włoskie "całuski", składane ciasteczka maślane z orzechami laskowymi, złączone w słodkim pocałunku nadzieniem czekoladowym. Odwieczne połączenie orzechów laskowych i czekolady, które chyba nie może się znudzić. To proste do wykonania, bardzo kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka.  Sposób przygotowania Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej...

  • Jeszcze inny przepis jak te które tu czytałam

  • Niemieckie kluski na parze z jabłkiem i boczkiem w sosie winnym

    ...muszkatołowa 200 ml wytrawnego białego wina  6 łyżek oleju Przygotowanie: Na ciasto:  Drożdże zmieszać z łyżką cukru (mieszać aż będą płynne). Masło stopić w rondelku, dolać mleko. W misce umieścić mąkę, szczyptę soli, łyżkę cukru i jajko. Wlać mleko z masłem i drożdże. I wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić w cieple miejsce na 45 minut. Cebulę i jabłka pokroić w drobną...

  • Przepis znaleziony w internecie. Godny polecenia. Łatwy i smaczny. Posmakuje Małym i Dużym :-)

Artykuły na temat: chrupki do ciast
  • Naleśniki z mąki ryżowej z chrupką kaczką w sosie hoisin

    ...  Przygotowanie naleśników: Do miski wsyp mąkę ryżową i przyprawy. Dodaj białka i dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj wodę i ubijaj masę aż ciasto będzie gładkie. Rozgrzej teflonową patelnię. Za pomocą chochli powoli nalej na nią niewielką porcję ciasta - naleśniki powinny być bardzo cienkie. Smaż aż będą gotowe. Przygotowanie kaczki: 1. Obtocz plastry kaczki w mące...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Ciasto drożdżowe w wersji pikantnej

    Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Podgrzać 100 ml mleka, wkruszyć do niego drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Zaczyn wlać do miski z mąką. Zagnieść gładkie ciasto, powoli dolewając oliwę. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i ścian miski, odłożyć je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut.  Pokrojony w kosteczkę boczek wysmażyć na chrupko na mocno rozgrzanej...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Puszysta krajanka brzoskwiniowa

    Dziś na deser polecamy ciasto z orzeźwiającą owocową „wkładką”, zwieńczone chrupką kruszonką...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Gianduja - oryginalna nutella

    ...lubię, kiedy krem jest lekko chrupki, ale możesz też zmiksować orzechy na proszek. Przełóż czekoladę do żaroodpornej miski, postaw ją na rondlu lekko bulgoczącego wrzątku i roztapiaj, od czasu do czasu(...) nadaje się do grzanek, croissantów i naleśników, jest doskonałą masą do ciast biszkoptowych i ptysiów zeppole - można nawet podawać ją z makaronem. W 50 g: kalorie - 306 kcal tłuszcze - 23,9 g tłuszcze...

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    ...spożycia. Najgroźniejsze są produkty, w których skład wchodzi tzw. tłuszcz piekarniczy czy cukierniczy, używany do produkcji ciast, ciastek, tortów, krakersów. Te tłuszcze zawierają nawet do 85 proc(...) produkty zawierają duże ilości szkodliwych tłuszczów trans: - chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski - tłuszcze trans zapewniają im chrupkość. Im bardziej są chrupkie, tym mają więcej...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...