• Informacje na temat:

    chrupiący makaron

Przepisy na temat: chrupiący makaron
  • Makaron z groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem

    ...1.    Na pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. 2. W międzyczasie... Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na...

  • Ciekawy wygląd i wyśmienite połączenie mięty i czekolady jest gwarancją sukcesu. Chrupiący makaron zachwyci wszystkich gości.

  • Chrupiący makaron z musem miętowo-czekoladowym

    ...oleju ostrożnie włożyć chochlę z makaronem i przytrzymującą go trzepaczką. Smażyć do zrumienienia, po czym wyjąć i wyłożyć na ręczniki papierowe, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem...

  • Bardzo smaczny, chrupiący omlet makaronowo - jajeczny z pomidorem. Takie byle co, ale cieszy podniebienie :)

  • Schabowe w ziołowym płaszczyku

    Wieprzowina w połączeniu z ziołami i migdałami smakuje wprost obłędnie! Mięso jest soczyste i aromatyczne, a wierzch cudownie chrupiący. Pycha!

  • Soczysty i pyszny kurczak w aromatycznej marynacie.

  • Spaghetti – grzybowa carbonara z żółtkiem

    Sposób przygotowania DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. 2. W międzyczasie... Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni...

  • Zabrakło mi mąki pszennej, więc dodałam mąkę żytnią 2000. Cebularze wyszły nadzwyczaj chrupiące :)

  • Maia Sobczak: Jedzenie jest miłością

    ...wykorzystania tego, co już się ma, czyli są odświeżane chleby, dziś zjemy makaron, w którym znajdzie się gotowana marchewka z bulionu, ale może być w nim i pietruszka, i inne warzywa. Po prostu: robiłam bulion kompostowy, dorzuciłam kilka marchewek i potem te marchewki rozgniotłam i zrobiłam makaron marchewkowy. Podaję więc sposoby na wykorzystanie tego, co zazwyczaj albo się wyrzuca, albo nie ma...

  • Soczysty w środku, chrupiąca skórka…wszystko to idealnie doprawione

Artykuły na temat: chrupiący makaron
  • Chrupiący makaron ryżowy z krewetkami (mee krob kung)

    Wszystkie składniki sosu oprócz wieprzowiny wrzuć na rozgrzany olej w woku. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Na sam koniec dodaj wieprzowinę i duś, aż zmieni kolor. Makaron namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. To bardzo ważne, bo dzięki temu po usmażeniu nawet po dłuższym czasie będzie chrupki. Osusz go na sitku. W woku rozgrzej olej do głębokiego smażenia, wrzuć makaron i smaż na...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Zupa grzybowa z chrupiącym makaronem

    .... Wrzuć ugotowany i odsączony makaron i smaż przez około 7-8 minut,aż będzie chrupiący. Podawaj zupę z makaronem.  Przepis pochodzi z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Makrobiotyczna dieta doda energii na wiosnę

    Na przekór modnym dietom – wolisz talerz makaronu od grillowanego kurczaka? Albo jarskiego burgera? Na takim menu też można schudnąć i na dodatek, świetnie się poczuć.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Spaghetti al pesto trapanese

    ...w miarę gładkiej pasty. To, czy sos będzie jedwabiście gładki, czy bardziej charakterny, chrupiący, zależy od czasu blendowania migdałów: zatem każdemu wedle upodobań. Do zmiksowanej masy dodaję(...) mogły się nawzajem przeniknąć. Kiedy pesto się relaksuje, gotuję makaron, pamiętając o tym, by solidnie posolić wodę. Zgodnie z żelazną włoską zasadą woda na pastę ma być słona jak Morze Śródziemne...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...