• Informacje na temat:

    chłodnik z piankowymi kluseczkami

Przepisy na temat: chłodnik z piankowymi kluseczkami
  • Z chłodnikiem to jest śmieszna sprawa. Gdy byłam dzieckiem jadłam chłodnik, który robiła moja babcia, jednak nie był to taki chłodnik jaki ma większość ludzi w głowie gdy słyszy tą nazwę. Mój chłodnik to była najpyszniejsza na świecie zupa owocowa, podawana w letniej temperaturze z grzankami lub sucharkiem. Oj tak, nawet nie wyobrażacie sobie jak długo byłam przekonana, że chłodnik to jest właśnie to. Kiedyś nieświadoma błędu chciałam go zjeść i byłam wielce rozczarowanym i zasmuconym małym...

  • Chłodnik o tej porze roku, przygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :)

  • Zbliża się lato - zbliżają upały. Chłodnik powinien często pojawiać się w naszej diecie. Oto prosty przepis na doskonały chłodnik.

  • Wiem że przepisów na chłodnik jest bardzo dużo i praktycznie niczym się nie różnią ale chciałam się z Wami podzielić swoim przepisem...

  • W upalne dni najlepsza zupa pod słońcem.

  • Pyszne, łatwe i szybkie i nie kaloryczne

  • Dobry niedzielny obiad powinien rozpoczynać się tradycyjnym rosołem. W naszym domu nie zawsze był to rosół z makaronem. Uwielbialiśmy rosół z pysznymi kluseczkami z kaszki manny. Jego smak zawsze będzie się każdemu kojarzył z ciepłem domowym i rodzinnymi spotkaniami przy wspólnym stole.

  • Przepyszne danie jednogarnkowe. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezki, zwłaszcza te zakrapiane. W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja użyłam szynki wieprzowej.

  • Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza.

  • Tradycyjne leczo i kluseczki to zaskakująco dobry duet. POLECAM!

Artykuły na temat: chłodnik z piankowymi kluseczkami
  • Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniałą zupę na słodko i na słono. Fot. 123RF/Picsel Od tego, jaki smak chłodnika chcesz osiągnąć, zależy, jaki rodzaj bazy wybierzesz. Najbardziej orzeźwiają chłodniki zrobione na bazie mlecznej. Do jej przygotowania wykorzystaj jogurt, maślankę, kefir albo zsiadłe mleko. Chłodniki mleczne...

  • Nie wiesz, co jeść w czasie upałów? Poeksperymentuj z chłodnikiem. Dowiedz się, co możesz zyskać, dzięki tej witaminowej bombie. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniały chłodnik na słodko i na słono. Fot. 123RF/Picsel Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Chłodniki sycą, a jednocześnie są...

  • Gdy na zewnątrz upał, gotowanie bywa męczące. Z pomocą przybywa chłodnik! Szybkie w przygotowaniu danie, pełne świeżych warzyw lub owoców. Idealne rozwiązania na gorące dni. Nie wiesz jak je przygotować? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów...

  • Nie wiesz, co jeść w czasie upałów? Poeksperymentuj z chłodnikiem. Dowiedz się, co możesz zyskać, dzięki tej witaminowej bombie. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniały chłodnik na słodko i na słono. Fot. 123RF Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Chłodniki sycą, a jednocześnie są lekkie i...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Dodają energii i wspaniale orzeźwiają! O jakich potrawach mowa? O chłodnikach oczywiście. Jeśli znasz przepis na pyszny chłodnik z makaronem - ten konkurs jest właśnie dla Ciebie. Fot. 123RF/Picsel Wystarczy, że w dniach od 06.08. - 12.08 na profilu FB "Domi w kuchni" oraz równolegle na profilu FB "Makaron rządzi zdrowo" umieścisz przepis lub zdjęcie zupy owocowej z makaronem :-) Bloggerka Domi wybierze trzy najsmaczniejsze propozycje, a Edek trzech zdolnych makaroniarzy. Do wygrania są...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...