• Informacje na temat:

    chleby żytni razowy wieloziarnisty

Przepisy na temat: chleby żytni razowy wieloziarnisty
  • Wypróbowany przepis na "Żytni chleb razowy"

  • Smaczny, domowy chleb. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Rozchodzący się podczas pieczenia zapach budzi nawet największych śpiochów.

  • Bardzo pyszny i mieciutki chlebek z duza iloscia ziaren :) Z przepisu chychodza 2 bochenki :)

  • żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie

  • Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • Przepis na ten pożywny, pachnący chleb pochodzi z książki pana Piotra Kucharskiego. Nie śmiałam modyfikować czegokolwiek i z założenia wiernie trzymałam się rad doświadczonego piekarza. Warto było!

  • Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plamistego.

  • Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

  • Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasiona zawarte w chlebie zwiększają ilość błonnika. Najczęściej stosuję słonecznik i pestki dyni. Tym razem dodatkowo znalazła się w nim (i na nim) kozieradka. Nasiona te mają wiele właściwości zdrowotnych (poprawiają trawienie, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi) ale przede wszystkim cenię je za lekko orzechowy aromat. Kozieradkę można wykorzystać także do serów lub sałatek (także w postaci kiełek).

Artykuły na temat: chleby żytni razowy wieloziarnisty
  • Pieczemy chleb

    ...smarujemy chleby wodą wymieszaną z łyżką octu, posypujemy odłożonymi ziarnami i pieczemy 25-30 minut, do momentu, aż chleb się przyrumieni. Żytni z dynią i słonecznikiem Skład na 2 bochenki: 50(...)I pszenny, i żytni chleb możemy upiec na drożdżach albo na zakwasie. Zakwas warto raz wyhodować, bo służyć nam będzie do wielu kolejnych wypieków. Jak to zrobić? Garść mąki żytniej lub pszennej...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Czasami staramy się schudnąć, niestety mimo zdrowego odżywiania, bardzo trudno jest zobaczyć jakiekolwiek efekty. Być może w twoim jadłospisie znajdują się produkty, które tylko pozornie są zdrowe? Oto lista tych, na które powinieneś najbardziej uważać. 1. Muesli Jesteśmy przekonani, że miseczka musli jest zdrowym sposobem na rozpoczęcie dnia. W końcu płatki, otręby, orzechy i owoce to kopalnia witamin. Jednak nie zawsze tak musi być. Zwłaszcza, gdy decydujemy się zjeść musli, którego nie...

  • Starasz się odżywiać zdrowo, a mimo to nie widzisz efektów nowej diety? Być może jest to sprawka produktów, które tylko udają zdrowe. Zobacz jak dajemy się wywieść w pole. Czy cienkie i chrupiące listki, którymi często zastępujemy tradycyjne pieczywo, mogą być niezdrowe? Okazuje się, że tak. Co prawda nie mają one wiele kalorii, ale za to powstają z wysoko przetworzonych produktów. Dodatkowo posiadają wysoki indeks glikemiczny, przez co po ich zjedzeniu bardzo szybko znów jesteśmy głodni. Z...

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...

  • W listopadowym numerze będziecie mogli znaleźć przepisy naszej użytkowniczki anetaa26 , która z czytelnikami podzieliła się swoimi kulinarnymi pomysłami na razowy makaron z soją i warzywami, ryżową zapiekanką z kurczakiem i brokułami, wspaniałą tartę z szynką i warzywami oraz przezabawny tort w kształcie pająka. Prócz garści kulinarnych propozycji, w siedemnastym już numerze magazynu Vita Medium znajdziecie wywiad Bartka Borowicza z jednym, z najlepszych polskich aktorów Andrzejem...

  • Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem, będą musieli przygotować malowane torty i słodki bufet dla dzieci. Kto swoim wypiekiem zachwyci jurorów i przejdzie do finału programu? W ćwierćfinale Michał Bryś sprawdził, czy uczestnicy potrafią pracować z ciastem drożdżowym. W zadaniu technicznym musieli oni upiec chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem. Niestety nie wszystkim udało się przygotować wypiek zgodnie ze sztuką. Idealny chleb bowiem powinien być miękki i pulchny...