• Informacje na temat:

    chleby

Przepisy na temat: chleby
  • Cała prawda o mrożonym pieczywie

    Wokół pieczywa krąży wiele mitów. Jednym z najmocniej zakorzenionych jest ten, że wypiekane z mrożonego ciasta chleby i bułki są niezdrowe. Podobno zawierają substancje konserwujące i tracą na wartościach odżywczych oraz smakowych. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy jak jest naprawdę!

  • Sprawdzony przepis na "Zupa serowa w chlebie"

  • Zboże smakuje i inspiruje

    ...i warzywami, produkty zbożowe powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Co kryją w sobie te małe ziarenka, z których powstają sprężyste makarony, pachnące chleby, smaczne kasze, i płatki śniadaniowe?

  • Przepis wart wypróbowania: "Żurek z jajkiem w chlebie"

  • Pieczenie chleba w domu

    Jak wyglądały pierwsze chleby, gdzie można skosztować najwięcej rodzajów pieczywa, a gdzie chleba niemal się nie jada? Dowiedz się wszystkiego o chlebie!

  • Jeden z moich ulubionych tortów wytrawnych. Często gości w naszym domu podczas rodzinnych uroczystości. Polecam gorąco. Składniki można oczywiście dobierać wg swoich upodobań kulinarnych

  • Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

    ..., szczególnie w dużych aglomeracjach Portugalii przybywa małych punktów, w których wypiekane są chleby i bułki w nietradycyjnych smakach. "Oferta ta jest skierowana dla bardziej wymagającego...

  • Dwa razy w tygodniu wypiekam domowe chleby. Jest to może pracochłonne zajęcie ale jak się dobrze zorganizuje czas- wszystko da się pogodzić. Za to smaku nie da się porównać z tym- kupionym w sklepie.

  • Zupa serowa

    Składniki: 2 cebule 20 g masła 20 g maki 750 ml bulionu 50 ml białego wina 250 ml mleka Sól, pieprz 4 chleby wiejskie 1 jajko 50 g mielonych migdałów bez skóry 4 łyżki oleju 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Szczypiorek 200 g twardego sera żółtego Galka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, przesmażyć. Wlać bulion, wino...

  • Już trzeci rok wypiekam dwa razy w tygodniu swoje chleby. Zmieniam tylko dodatki. Czasami piekę chleb na samym zakwasie, czasami na zakwasie i drożdżach a bywa, że na samych drożdżach. Mój dzisiejszy chleb jest właśnie na samych drożdżach z dodatkiem suszonych ziół.

Artykuły na temat: chleby
  • Niskokaloryczne chleby Schulstad

    Nowa linia obejmuje niskokaloryczne chleby o nazwie XS line. Dwa pierwsze chleby tej serii - "XS line niskokaloryczny, pełen ziaren" oraz "XS line niskokaloryczny, z dodatkiem jogurtu" - pojawią się w sprzedaży już w tym miesiącu. Nowe produkty odznaczają się wysoką zawartością błonnika i niską zawartością tłuszczu. Chleby XS line zapobiegają dolegliwościom przewodu pokarmowego, wynikającym...

  • Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem, będą musieli przygotować malowane torty i słodki bufet dla dzieci. Kto swoim wypiekiem zachwyci jurorów i przejdzie do finału programu? W ćwierćfinale Michał Bryś sprawdził, czy uczestnicy potrafią pracować z ciastem drożdżowym. W zadaniu technicznym musieli oni upiec chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem. Niestety nie wszystkim udało się przygotować wypiek zgodnie ze sztuką. Idealny chleb bowiem powinien być miękki i pulchny...

  • "Chleby Z Pieca", Schulstad

    Zastąpiły one znane już konsumentom chleby "Bochen" i "Bochen z ziarnami". Oprócz zmienionej nazwy zyskały też nowy wygląd opakowań. Firma Schulstad zdecydowała się na zmianę nazw i wyglądu opakowań(...) białego pieczywa, a jednocześnie zwracają uwagę na higienę jego przechowywania. "Chleby Z Pieca" utrzymują swoją świeżość i przydatność do spożycia przez 3 dni, dzięki procesowi naturalnej...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Sposób na słodki chleb

    Zupełnie jak ciasto Słodkie chleby piekę na drożdżach, na zakwasie lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję do nich owoce, warzywa albo bakalie. Takie pieczywo...

  • Książka Susan Herrmann Loomis, to opowieść smakach, zapachach, i tradycjach domowej kuchni. Autorka uchyla rąbka tajemnicy, która tkwi w francuskiej sztuce kulinarnej. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Powodów do rozbudzenia w sobie pasji do kulinariów jest bardzo wiele, i często bywają one zaskakując e dla nas samych. Zadecydowaliśmy, że nagrody w postaci trzech egzemplarzy książki trafią do Pani Roksany, Pani Anny i Pani Magdy. Mamy nadzieję, że dzięki tej publikacji,...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    Gluten to białko naturalnie występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jeszcze do niedawna był obecny wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach (manna, jęczmienna, perłowa, pęczak, kuskus), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie gluten dodawany jest do wielu innych...

  • W najnowszym wydaniu PYSZNYCH grillujemy to, co w tym sezonie najmodniejsze, czyli burgery. Przyrządzamy je jednak po swojemu, na przykład z oscypkiem albo hummusem. Oddajemy też hołd pomidorom, choć - kto wie - może to nawet miłość? Z miłości bowiem człowiek robi różne dziwne rzeczy, choćby dżem z pomidorów. W Domowej piekarni pieczemy... chleb, a jakże! Każdy znajdzie w naszej piekarence coś dla siebie. Poza tym odkrywamy smakowite sekrety oleju i oliwy, przygotowujemy przetwory na zimę,...

  • No to można świętować!

    ...  Mieszkanie ogarnięte, ciasta i chleby upieczone, galaretki i inne wiktuały ugotowane. Jutro tylko białym obrudem zarzucić i można zacząć Święta.     Zatem...

  • Kolejny odcinek serii „Bake Off – Ale Ciacho!” będzie wypełniony orientalnymi aromatami i apetycznymi wypiekami, w sam raz do dzielenia się z bliskimi. W ubiegłym tygodniu, uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z dwoma, tylko pozornie łatwymi zadaniami. Pierwsze z nich przygotował znany cukiernik - Tomasz Ilnicki. Poprosił zawodników o odtworzenie legendarnego przepisu na naked cake - efektowny tort, którego boki nie są pokryte kremem, dzięki czemu naszym oczom...

Wideo na temat: chleby
  • Domowe chleby i bułki Piotra Kucharskiego

    Do sklepów trafiła właśnie książka "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego. Kucharz opowiedział w "Dzień Dobry TVN" o tradycji piekarskiej w swojej rodzinie. - Jestem trzecim pokoleniem, które "piekarzy" - przyznał. Kucharski przedstawił także swoje przepisy na smaczne domowe pieczywo, a Aida Kosojan-Przybysz zdradziła, jakie wypieki lubi przygotowywać. (DDTVN/x-news)