• Informacje na temat:

    chlebki z patelni

Przepisy na temat: chlebki z patelni
  • Sałatka wiosenna

    ...i zdrowym pieczywem np. Tovago daje uczucie sytości na długo, tworząc pełnowartościowy posiłek, pełen witamin. Chlebki są bardzo wygodne. Po otwarciu przez długi czas zachowują chrupkość i swoje walory smakowe. Miej je zawsze pod ręką, w kuchni - gdy pojawią się niezapowiedziani goście albo nie będziesz mieć pomysłu na przekąskę. Chlebki sprawdzą się również podczas podróży, na wakacjach czy...

  • Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek.

  • Kulinarna egzotyka na dobry początek dnia

    ..., doskonałą na śniadanie czy lunch w pracy. Znakomitym dodatkiem do omletu będą chlebki np. Tovago. Chrupiące pieczywo świetnie komponuje się z delikatnym, rozpływającym się w ustach omletem, podkreślając jego orientalny smak z nutą imbiru i wasabi. Chlebki po otwarciu opakowania zachowują swoją świeżość przez długi czas, dlatego Tamagoyaki w parze z Tovago to propozycja idealna na drugie...

  • Sprawdzony przepis na "Chlebki tureckie"

  • Sylwestrowa przekąska

    ...z chlebkiem Składniki: 4 kromki pszennych chlebków np. Tovago   pół cukinii  pół papryki żółtej i czerwonej 2 łyżki oliwy z oliwek  pół sera feta  liście bazylii Przygotowanie(...) i kawałków papryki). 2. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i smaż warzywa z obu stron, aż staną się półmiękkie, a na ich powierzchni pojawią się ciemniejsze paski. Bazylię pokrój w wąskie paseczki...

  • przepis zapożyczony od koleżanki z Siewierza ale sprawdzony przeze mnie;) super smakuja z masełkiem czosnkowym lub ziołowym;)

  • Sałatka indyjska z kurczakiem

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj oliwę z garam masalą i natrzyj marynatą mięso. Włóż do miski, przykryj  i odstaw na 30 minut.  2. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej mięso na rumiano (po(...)  sałatkę sosem. Podawaj z chlebkiem  indyjskim, pitą lub bagietką. 

  • Chlebki naan z czarnuszką

  • Kebabczety z grilla

    ...(dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową. 6. Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni...

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

Artykuły na temat: chlebki z patelni
  • Chaczapuri: Gruziński chlebek z nadzieniem

    ...środka i lekko przyklep, aby dobrze się przykleiły.   Rozgrzej patelnię z oliwą, ułóż placek i podgrzej 2 minuty z każdej strony. Przewracaj go cztery razy, smażąc również po 2 minuty, od czasu do czasu nacierając oliwą. Na koniec przykryj patelnię i pozostaw na ogniu na 5 minut. Dzięki temu ser dokładnie się stopi, a ciasto będzie lekko chrupiące.  Zobacz także: 

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Swanetyjskie chaczapuri

    ...z ciastem, wywróć każdy placek sklejonym miejscem do dołu i wałkuj do uzyskania grubości ok. 1 cm. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, a następnie połóż na niej chaczapuri i zapiekaj każdą stronę ok. 8-10 min...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Babeczki z masłem orzechowym i karmelizowanymi bananami

    Jak przygotować: Banany pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj banany i brązowy cukier, wlej brandy. Smaż, aż banany nieco się rozpadną i zgęstnieją. Pozostaw do ostygnięcia. W misce zmieszaj mąkę i sodę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i kontynuuj ucieranie. W 3 turach do ciasta dodaj mąkę na przemian z mlekiem. Do gotowego ciasta dołóż banany...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...

  • Bolo do caco

    ...3-4 równe części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na placuszki grubości ok. pół centymetra. Nakryj je folią i zostaw na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozgrzej suchą patelnię i piecz...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • Curry z kurczaka w sosie kokosowym

    .... 2. Olej rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę, czosnek i imbir,  zeszklić, pilnując, żeby się nie spaliły. Dodać mięso, masło, curry, koncentrat, smażyć 3 minuty. Dołożyć pomidory, wlać mleko kokosowe, wymieszać, gotować na małym ogniu około  15 minut. Doprawić solą i pieprzem. 3. Chlebki pita włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika, podpiekać około 4 minut. Podawać z gorącym kurczakiem...

  • Wybór dopasowanej do naszych potrzeb patelni to gwarancja wygody codziennego użytkowania oraz pysznych i zdrowych dań. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy modele już od 20-30 zł, ale ceny z najwyższej półki mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych! Jakie warianty należy wziąć pod uwagę, aby dokonać trafnego zakupu? Kształt i rozmiar Przed podjęciem decyzji, należy zastanowić się, jak dużej patelni właściwie potrzebujemy. Jeśli mieszkamy w pojedynkę, w parze lub nasza rodzina jest...