• Informacje na temat:

    chlebek z mąki pelnoziarnistej

Przepisy na temat: chlebek z mąki pelnoziarnistej
  • Chlebek bananowy, czyli jak nie wyrzucać jedzenia

    W książce Sylwii Majcher "Gotuję nie marnuję" znajdziemy mnóstwo przepisów na wykorzystanie produktów spożywczych, których nie chcemy wyrzucić, a możemy jeszcze przetworzyć. Z dojrzałych bananów możemy upiec pyszny chlebek bananowy.

  • Pyszny i pachnący chlebek

  • ...kanapki to inspiracja... Chlebek dyniowy z kremem ziemniaczanym Składniki na 4 porcje: - 150 g ziemniaków, - sól, - 100 g rzodkiewki, - mały pęczek szczypiorku, - 2 łyżki śmietany, - pieprz(...) Pieczywo wieloziarniste ze schabem Składniki na 4 porcje: - 4 kotlety schabowe, - sól, pieprz, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki, - 8 łyżek bułki tartej, - 4 łyżki sklarowanego masła, - czerwona...

  • Pszenny pełnoziarnisty chlebek do odrywania z oliwą z suszonych pomidorów oraz suszonymi ziołami. Dodatki można dobrać wg własnych upodobań- np masło czosnkowe, pesto, masło orzechowe, zioła lub ser. Pachnie cudownie, jest pulchny i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonały do zup, sałatek czy np. do gorących warzyw z patelni. Mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą pszenną lub orkiszową.

  • Jesienny piknik w wiejskim stylu

    ...przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal 8 porcji Chlebek dyniowy z salsą dyniowo-jabłkową Składniki: - pół kostki świeżych drożdży, - jedno opakowanie (1000 g) mieszanki do(...) Smażone gruszki i jabłka Składniki: - 4 małe kwaśne jabłka, - 4 małe ale dojrzałe gruszki, - 4 jajka, - 150 ml białego wina, - 200-250 g mąki, - 8 listków szałwii, - 3/4 l oleju, - 400 g sera...

  • Pyszny mokry chlebek, warty wypróbowania. Bardzo łatwe do zrobienia z serii chlebów na zakwasie.

  • Smaczny, zdrowy, i każdy może go zrobić :) Przepis z programu "rewolucje na talerzu"

  • Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.

  • Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.

  • Propozycja dla osób dbających o linię. Świetny na pyszne i zdrowe śniadanko z dodatkiem twarożku lub jogurtu naturalnego, jak również na słodki podwieczorek. I co najważniejsze mega prosty w wykonaniu:)

Artykuły na temat: chlebek z mąki pelnoziarnistej
  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...wyglądający biały chlebek stał się prawdziwą bombą kaloryczną, pozbawioną w dodatku wszelkich wartości odżywczych. Jeśli dodamy do tego drożdżówki, ciasteczka, białe bułeczki, to już mamy odpowiedź(...) z białej mąki na ciemny, pełnoziarnisty, najlepiej na zakwasie. Chcesz na dłużej zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę? Wprowadź do swojej diety warzywa i owoce, orzechy, świeżo wyciskane soki i unikaj...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Cała prawda o pieczywie

    Prawdziwy chleb - czy takie coś jeszcze istnieje? Prawdziwy chleb powinien składać się z mąki pełnoziarnistej (czym wyższy ma numer tym lepiej), wody i niewielkiego dodatku soli. Dlaczego więc(...) ciemny chleb jest zdrowy  Ciemny chleb jest często barwiony. Ważne, aby chleb był z mąki z pełnego przemiału, a nie z białej mąki i barwnika. Biały chleb powoduje tycie Ciemny chleb ma taką...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Co jeść w pracy?

    ...upieczone z mąki pełnoziarnistej, a nie zwykłej białej. To lepszy wybór, bo po zjedzeniu pszennego pieczywa poziom cukru we krwi szybko spadnie i będziesz nadal głodna. W liczbach: węglowodany 48

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    .... białej mąki, pieczywa, ryżu. Zamień je na chleb i makarony razowe, brązowy ryż. Dla kobiet 50+ Masz teraz znacznie więcej czasu dla siebie. Możesz podróżować, rozwijać swoje pasje, pielęgnować(...) krwi. Z dodatkiem mąki z amarantusa można upiec każde ciasto lub chleb. W postaci kaszy jest dobrym dodatkiem do zup. Popping możesz jeść, np. jak dmuchany ryż. Kasza quinoa (komosa ryżowa): Ma...

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

  • Pieczemy chleb

    I pszenny, i żytni chleb możemy upiec na drożdżach albo na zakwasie. Zakwas warto raz wyhodować, bo służyć nam będzie do wielu kolejnych wypieków. Jak to zrobić? Garść mąki żytniej lub pszennej (typ 1400 do 2000) mieszamy z letnią wodą, by otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura 25-30ºC). Przez 4 dni dodajemy do niego po garści mąki i tyle wody...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...