• Informacje na temat:

    chleb żytni z ziemniakami i maślanką

Przepisy na temat: chleb żytni z ziemniakami i maślanką
  • Tradycyjny smak zalewajki

    ...ziemniaki, a potem dopiero zalać je żurem z żytniej mąki i skórki chleba - stąd "zalewajka". Z czasem gospodynie z Łodzi i okolic zaczęły dodawać do podstawowej wersji potrawy składniki takie jak...

  • Propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko! Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia.

  • chlebek zrobiłam pierwszy raz, ale nie ostatni :)

  • Dawniej nasze babcie wypiekały tak smaczny chlebek.

  • Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

  • Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej oraz musu z dyni. Chleb zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Dodatek dyni powoduje fajny smak i lekko pomarańczowy odcień. Wodę wedle gustu można zastąpić maślanką lub serwatką.

  • żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie

  • Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

  • Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo

  • Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości. Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek.

Artykuły na temat: chleb żytni z ziemniakami i maślanką
  • Zbawienne odkwaszanie

    ...średnio kwasotwórcze: ryby, jaja, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne Produkty lekko kwasotwórcze: twaróg, orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • 18 dietetycznych gwiazd. Jesz, ile chcesz i... chudniesz!

    ...chroni przed napadem wilczego głodu. Ciemny chleb 1,9 ED (grahamka lub 2 kromki pełnoziarnistego chleba to ok. 200 kcal). Wybieraj chleby z mąki żytniej oraz na zakwasie (zaczynie), są bogate...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...wodzie. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Wymieszaj składniki z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Muffiny szpinakowe ● 160 g mąki żytniej ● 60 g mąki graham(...) sobie coś ekstra. Batoniki muesli ● 200 g płatków owsianych górskich ● 100 g otrębów żytnich ● 50 g siemienia lnianego ● 50 g pestek słonecznika ● 6 suszonych daktyli ● 50 g orzechów laskowych...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Dieta chorych na zespół jelita nadwrażliwego

    ...ryby gotowane, parówki delikatesowe, szynka, polędwica; buliony, gotowane przecierane warzywa, chudy rosół; biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuszczony, biszkopty(...), o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, graham, z dodatkiem otrębów i ziaren, pieczywo chrupkie, pumpernikiel itp. mąki: żytnia, pszenna niskiego przemiału, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Przegląd najpopularniejszych diet odchudzających

    ...ograniczać ilości produktów, które jesz. • Etap trzeci: utrwalanie wagi. Trwa 10 dni na każdy utracony kg. Prócz białek i warzyw możesz zjeść co dzień: owoc (ale nie banana), 2 kromki chleba ciemnego(...) ananasów, bananów, arbuzów). Stopniowo dodajesz też kasze, np. gryczaną, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste lub chleb chrupki. Możesz jeść 15 orzeszków pistacjowych dziennie i używać oliwy z oliwek...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...