• Informacje na temat:

    chleb zytni wloski

Przepisy na temat: chleb zytni wloski
  • żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie

  • Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

  • Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

  • Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej oraz musu z dyni. Chleb zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Dodatek dyni powoduje fajny smak i lekko pomarańczowy odcień. Wodę wedle gustu można zastąpić maślanką lub serwatką.

  • Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego chleba

  • Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jak już wiecie uwielbiam piec własne pieczywo i mogę powiedzieć, że ten jest na prawdę przepyszny.

  • Szybko, prosto i pysznie taki właśnie jest ten przepis na domowy chleb. idealny dla początkujących domowych piekarzy :)

  • chleb z wierzchu można posypać czym się chce, ja tym razem posypałam otrębami, czarnuszką, kminkiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i dynią pychotka :)

  • Nie ma jak domowe pieczywo, które ostatnio dość często piekę, bo jesteśmy od niego uzależnieni. Dzisiaj proponuję Wam przepis na chlebek z mąki pszennej na żytnim zakwasie, ale takim bardzo dojrzałym, który nadaje całości wspaniałego aromatu i lekko kwaskowatego smaku.

Artykuły na temat: chleb zytni wloski
  • Chleba naszego powszedniego....

    Od zawsze lubie chleb w ogole wszystko co pod nazwa pieczywo sie miesci. Stanowi to dla mojej linii piekielne niebezpieczenstwo, bo tyje od chleba w oczach....

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Czy chleb tuczy?

    To, czy chleb tuczy, zależy od tego, ile go zjadamy i jakiej jest jakości. Według statystyk, każdy z nas spożywa rocznie ponad 100 kg chleba. Najchętniej jadamy pieczywo białe, choć coraz częściej sięgamy po ciemne w przekonaniu, że od niego nie utyjemy. I tu kryje się pierwsza pułapka. Bo ciemny chleb nie oznacza zdrowy i bez kalorii! Zdarza się, że piekarze dodają do zwykłego białego pieczywa...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Dieta bez laktozy

    ...1 Śniadanie: Kanapki z chleba żytniego razowego, tahini (pasta sezamowa), pomidor. Drugie śniadanie: Koktajl z jarmużu i pomarańczy, posypany posiekanymi orzechami laskowymi. Obiad: Pieczona(...): Kasza pęczak z brokułem posypanym sezamem i pieczonymi sardynkami. Podwieczorek: Kanapka z chleba żytniego razowego z ulubionymi warzywami. Kolacja: Sałatka z tofu, rzodkiewką, kukurydzą, pomidorem...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy(...) to idealny wybór dla fanów opiekanego pieczywa - mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia. - Taka grzanka idealnie smakować będzie na Chlebie tostowym pełnoziarnistym naszej firmy. Jest on...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...powinniśmy używać sformułowania "kuchnia włoska", bo to jest mega krzywdzące. Gdzie kuchnia Tyrolu, a gdzie kuchnia Sycylii? Pszenica, ziemniaki, żytni chleb kontra bakłażany, pomidory, tuńczyk, anchois(...) neapolitańska jest miękka, więc gest a la Magda Gessler typu sztywna pizza w ręku nie ma tu uzasadnienia. Ona flaczeje w rękach, a ciasto jest takie bułkowo-chlebowe w najlepszym tego słowa znaczeniu. Nie do...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...