• Informacje na temat:

    chleb żytni razowy na zakwasie z czarnuszka

Przepisy na temat: chleb żytni razowy na zakwasie z czarnuszka
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

  • Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

  • Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie np. pumpernikel. Mąką żytnia, zwłaszcza razowa, zawiera dużo błonnika, który jest nam niezbędny. Chleby żytnie można wypiekać z mielonych ziaren, mąki żytniej razowej (typ 2000), żytniej drobnej (typ 780), z dodatkiem (lub bez) mąki pszennej chlebowej (typ 750 ). Chleb, który przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Mąka...

  • Chleb razowy z mąki graham drobny stanowi alternatywę w mojej kuchni do chleba żytniego. Chleb jest na zakwasie, zawiera nasiona: słonecznik i pestki dyni oraz dodatkowo znalazła się w nim czarnuszka. Obsypałam go makiem. Czarnuszka siewna (jadalna) ma wyraźny ostry smak. Najczęściej stosuję ją do serów podpuszczkowych i smażonych lub topionych. Czarnuszka jest bardzo zdrowa – wspomaga pracę układu pokarmowego, nerek, trzustki, wspomaga leczenie cukrzycy, nadciśnienia, alergii. Można stosować...

  • Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plamistego.

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

  • Wypróbowany przepis na "Żytni chleb razowy"

  • Pyszny domowy chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

  • Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

Artykuły na temat: chleb żytni razowy na zakwasie z czarnuszka
  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Domowy chleb - smak, którego nie da się podrobić

    Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Z pracy powróciwszy dla odzyskania równowagi chleb już piekę. Przepis I 40 dkg mąki pszennej 10 dkgmąki pszennej razowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • Czarnuszka jest jedną z najbardziej niepozornych przypraw świata. Malutkie, czarne ziarenka kryją w sobie niezwykły smak oraz liczne substancje odżywcze, dzięki którym będziemy mogli uniknąć wielu groźnych chorób. Fot. 123RF Czarny kminek, czarnuszka lub nigella sativa - to tylko niektóre z nazw magicznej przyprawy, która może zupełnie odmienić wasze życie. Jest pełna aromatów i substancji odżywczych o niezwykłych właściwościach leczniczych, które ludzkość docenia już od tysięcy lat. Wzmianki...

  • Wiecznie lodowate dłonie i stopy? To przeszłość!

    ...stać się źródłem różnych chorób. Chleb więc  lepiej ograniczać. Nawet ten na zakwasie, czy też jedzony w formie ciepłych tostów. Rozgrzewająco podziała za to brązowy ryż. Stosuj go jako zamiennik(...). z czarnuszki.  Omijaj surowe owoce, warzywa i przetwory mleczne. Węglowodany są OK Nie rezygnuj z makaronów, gdyż nasycą cię na długo, ale wybieraj te ciemne - razowe lub żytnie. Jeśli masz...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...