• Informacje na temat:

    chleb z makiem

Przepisy na temat: chleb z makiem
  • Chrupiący chleb z domowej piekarni

    Myślisz, że przygotowanie pięknie pachnących bochenków wymaga wiele zachodu? Wcale nie! Weź trochę mąki, wody i drożdże. Potem postępuj zgodnie z naszym przepisem, a będziesz cieszyć się smakiem wyjątkowego pieczywa!

  • Chleb, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Jest mięciutki, pachnący – po prostu doskonały. Świetnie smakuje nawet z samym masłem.

  • Gulaszowa w chlebie

    ..., podlej 1 szkl. wody i dopraw wszystkimi przyprawami. Duś pod przykryciem ponad godzinę, podlewając wodą.  3. Podgrzej w piekarniku miseczki z chleba. Przygotuj je sama: wymieszaj po 30 dag maki...

  • Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z makiem. Polecam :)

  • Chleb gryczany

    Jest duży zdrowszy niż ten, który kupujesz w sklepie!

  • Pomysłowy chleb z dodatkiem maku to naprawdę smaczna propozycja dla miłośników domowego pieczywa ;)

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Zwykły, pszenny chlebek domowy zawsze można urozmaicić smacznym dodatkiem, np. makiem ...

  • Pistacjowa pasta do chleba

    ..."Pistacje w połączniu z porem i słodkim groszkiem smakują wybornie" - zapewnia Magdalena Gembacka. Jej pasta do chleba z tych trzech składników zachwyci każdego.

  • Prosty,mięciutki chlebek :)

Artykuły na temat: chleb z makiem
  • Chleb, Tomasz Deker

    Tomasz Deker, cukiernik z tytułem Mistrza Świata oraz doradca w zakresie gastronomii postanowił zmierzyć się z produktem, który każdy z nas spożywa co najmniej raz dziennie. „Chleb” na półki księgarskie zawita 17 stycznia.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Chleb gryczany

    ...chleb w temp. 200°C przez 60-80 min. Upieczony chleb studź najpierw w foremce pod przykryciem, a po wyjęciu z formy na kratce. Dzięki temu, że powstaje na naturalnym zakwasie, ten chleb jest wilgotny. Jest również dość zbity i sycący. Z 500 g kaszy otrzymasz kilogram chleba.  

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Domowy chleb

    Moda na pieczenie chleba trwa. Jest wiele przepisów, ale ten zawsze się udaje.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Cudowna mąka bezglutenowa

    ...odporny na psucie, niechętnie imają się go szkodniki. Zastosowanie w kuchni Mąka teff z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną. Można ją stosować do wypieków, ciast, chlebów, naleśników, zagęszczania...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Chleb ziemniaczano-marchewkowy

    Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. W piekarniach i sklepach jest mnóstwo jego rodzajów, ale oczywiście wiadomo, że najlepszy jest zawsze ten świeżutki pieczony w domu.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...