• Informacje na temat:

    chleb z maki ziemniaczanej bez drożdży

Przepisy na temat: chleb z maki ziemniaczanej bez drożdży
  • Smaki Litwy

    ...litewskie są przysmakiem wielu dzieci i dorosłych. Saltanosiai są pierogami z jagodami. W dosłownym tłumaczeniu są to "zimne nosy". Bogactwo litewskich lasów dostarcza bez ograniczeń składników(...) podczas fermentacji chleba, jest rozpowszechniony na wschodnich terenach Europy. Robi się go z suchego chleba najlepiej żytniego i razowego przy dodaniu wody, cukru i drożdży. Do końca XIX w. kwas...

  • Świetny pomysł na szybki i ciekawy posiłek dla rodziny. Najmłodsi ją uwielbiają :)

  • Proste, szybkie i pyszne placuszki. Idealne na śniadanie, obiad lub kolacje. Polecam :)

  • Pyszny chlebek bez grama mąki!

  • Pyszne pierniczki bez drożdży. Miękkie zaraz po upieczeniu.

  • Pyszna, wykfintna pizza, idealna na ciepło lub na zimno, jako przekąska, na kolację, na obiad. Po prostu warto wypróbować przepis ! :)

  • Najprostszy na świecie przepis na chleb, bez zagniatania, wyrastania, tylko wymieszaj i upiecz:))))

  • Czasem się zdarzy taki dzień kiedy braknie nam świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Wtedy z pomocą przychodzą takie szybkie przepisy. W ok 35 min mamy pyszne świeże bułeczki. Polecam!

  • Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne.

Artykuły na temat: chleb z maki ziemniaczanej bez drożdży
  • Wielkanoc bez glutenu

    Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki bez glutenu? Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować bezglutenowe wersje tradycyjnych ciast oraz pyszny chleb z mąki gryczanej.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...smakiem i zapachem świeżego pieczywa.  W puszystych bułeczkach z marketu są składniki, których powinnaś unikać. Te, które upieczesz w domu, będą zdrowsze. Bułeczki orkiszowe ● 25 g świeżych drożdży(...). C. Bułeczki z oliwkami 250 g oliwek bez pestek ● 2 cebule ● oliwa ● 500 g mąki pszennej razowej ● 250 g mąki orkiszowej ● 42 g drożdży ● sól Cebulę pokrój i przesmaż na oliwie, dodaj pokrojone oliwki...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Dobrze nadziane

    Pieczone pierogi z mięsem Składniki na 30 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1 żółtko, 40 ml oleju, 250 ml ciepłego mleka, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru(...) placuszkiem (bez farszu) i dokładnie zlep brzegi. Pierożki wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z sosem pomidorowym...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Święto smaku

    ...wędzonego pstrąga bez skóry, 1 mała słodka biała cebula, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz Do podania: kilka marynowanych kurek, kilka gałązek(...), pieprz, kilka cienkich kromek razowego chleba, kilka liści dowolnej zielonej sałaty, kilka kaparów Szynkę dokładnie umyj, pozostaw ją w jednym kawałku, ale wykrój z wnętrza błony, chrząstki, przerosty...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Tradycja ma się dobrze

    .... Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podawaj z uszkami znad Wilii. Uszka znad Wilii Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez drożdżowych, smażonych uszek (znają je ci, których rodziny pochodzą(...) grzybów, 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 3 łyżki masła klarowanego, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki tartej bułki Ciasto: 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...