• Informacje na temat:

    chleb słód

Przepisy na temat: chleb słód
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Chleb nie zawsze kupujemy w zaufanej piekarni. Czasami w zwykłym spożywczym, a tam nie każdy jest dobry. Warto wiedzieć, jaki wybrać, by był i smaczny, i zdrowy.

  • Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ..."Jestem wielbicielką tradycyjnych kanapek" ● Wybieraj prawdziwe razowe pieczywo, czyli z mąki z pełnego przemiału, bez dodatku słodu jęczmiennego lub karmelu. Łatwo rozpoznać je po kolorze - jest bure, podczas gdy barwione słodem ma piękny brązowy kolor. Nie daj się oszukać! Co zyskasz? M.in. dużo błonnika, witamin z grupy B. Po kanapce z razowego chleba będziesz dłużej najedzona. ● Jeśli...

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • Kwas chlebowy na upały

    Napój z bogatą tradycją, bardzo delikatnie słodki i bardzo delikatnie naturalnie gazowany. Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest świetnym napojem na gorące dni.

  • kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

  • Piwo szatańskie, czyli Porter

    ...chmielowej goryczki. Ma 4,8 proc. zawartości alkoholu, świetnie idzie w parze z razowym chlebem, dojrzałymi żółtymi serami i skorupiakami. Hartwall Porter Doskonałymi porterami może pochwalić się także(...) jest o nuty owoców, mlecznej czekolady i kakao. Świetnie komponuje się z grillowanymi kiełbaskami i żytnim chlebem.

  • latwy w przygotowaniu i bardzo smaczny

  • Już dawno obiecałam sobie, że upiekę chleb z pokrzywą. Wspomniałam nawet o chlebie przy okazji wymieniania praktycznych zastosowań tego ziela. Wtedy nie zdążyłam go upiec i tak jakoś odwlekało się to w czasie, aż wreszcie minął rok. Kiedyś przecież musiałam spełnić daną obietnicę i oto stało się – upiekłam chleb z pokrzywą. Zastanawiałam się, jaki to powinien być chleb. Z jakim pieczywem pokrzywa będzie się dobrze komponować? Założyłam sobie, że to musi być bardzo prosty przepis, żeby każdy...

  • Prosty przepis na domowy chleb

Artykuły na temat: chleb słód
  • Chleb powszedni jak zakazany owoc

    ...łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie! Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Razowe – nie zawsze zdrowe

    Praktycznie wszędzie można znaleźć informacje, że ciemny chleb jest zdrowy i że warto go jeść zamiast jasnego. Jednak razowiec nie każdemu służy.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Pieczywo tostowe – chlebowy fast food

    Możemy z niego przygotować pyszne, chrupiące tosty czy grzanki na śniadanie. Pieczywo prawie idealne. Czy na pewno? Niestety chleb tostowy to zwykle pieczywo słabej jakości. Swoją miękkość(...) lista składników niejednego chleba tostowego jest naprawdę długa. Wśród nich mamy m.in. gluten pszenny,  mleko w proszku, tłuszcz roślinny, najróżniejsze E (np. E 920- stabilizator pozyskiwany z piór...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Gdzie "ukryty" jest cukier?

    ...wytwarzanych słodyczy, ale nawet do chleba razowego czy wędlin!

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Cała prawda o glutenie

    ...pieczenia, jogurty czy śmietany, niektóre wędliny (te, do których dodawane jest białko pszenne), ser żółty, suszone owoce, słód jęczmienny, piwa. W jadłospisie osób będących na diecie bezglutenowej mogą(...) liczne produkty tzw. specjalnego przeznaczenia żywieniowego np. chleb czy mąka bezglutenowa, które zostały pozbawione glutenu podczas produkcji a na ich etykiecie widnieje napis produkt bezglutenowy...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...