• Informacje na temat:

    chleb razowy z rodzynkami

Przepisy na temat: chleb razowy z rodzynkami
  • Babka chlebowa

    Z czerstwego chleba.

  • Pyszny, zdrowy chleb. Idealny na śniadanie.

  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...

  • Pieczywo razowe zarówno żytnie jak i pszenne ma wyższą zawartość witamin z grupy B i witaminę E, ma w swym składzie składniki mineralne ( wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez) i błonnik

  • Kwas chlebowy na upały

    Napój z bogatą tradycją, bardzo delikatnie słodki i bardzo delikatnie naturalnie gazowany. Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest świetnym napojem na gorące dni.

  • chleb razowy na zakwasie. pokrzywowo-macierzankowy

  • Dieta odchudzająca

    ...oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżki płatków migdałów, 1 kromka chleba razowego, sól Sałatę porwij na kawałki i wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, pokruszony kozi ser i uprażone migdały. Polej sosem z mieszaniny musztardy, soku z cytryny, miodu i oliwy. Chleb pokrój w kostkę i upraż na grzanki. Czas 15 minut, cena ok. 8 zł...

  • Wieczorem upieczony, na śniadanie skonsumowany...zdrowy chlebek pszenno-razowy :)

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ..., świetnie smakują i są dużo tańsze! 5. Posypka do chleba: Pieczesz bułeczki lub własny chlebek? Wspaniale! Posyp wierzch pieczywa przed wypiekiem płatkami owsianymi. Będzie jeszcze smaczniejsze...

  • Pyszny domowy chleb

Artykuły na temat: chleb razowy z rodzynkami
  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Dlaczego warto pić kwas chlebowy

    ...zasługa dobroczynnych bakterii, które także wspomagają odporność organizmu. Poza tym, kwas chlebowy wzmacnia serce i uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziała wzdęciom  i nadkwasocie, jest pomocny w takich schorzeniach, jak cukrzyca, grzybica oraz zapalenie stawów. Tak go zrobisz Potrzebujesz: 500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie 5 l wody  skórka z cytryny...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe zęby?

    ...drobiowy, brokuły, kompot albo krem z marchwi, gulasz z papryką i chlebem razowym, lemoniada. Podwieczorek Naleśnik z serem i rodzynkami, herbata albo marchewka, jabłko, jogurt naturalny, woda...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Kwas chlebowy chroni żołądek i jelita

    Kwas chlebowy ma działanie profilaktyczne, chroni przed wieloma schorzeniami przewodu pokarmowego, m.in. zapaleniem jelita grubego oraz żołądka. Jest też niezwykle pomocny w leczeniu otyłości. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, pij co najmniej dwie szklanki kwasu dziennie, najlepiej przed posiłkiem.  Jak go zrobić? Potrzebujesz 1,5 kg razowego chleba, 80 dag cukru, 2–3 dag drożdży, 3 dag...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Naturalne probiotyki

    ..., zapobiegają też alergiom.  Kwas chlebowy Sfermentowany napój z chleba spożywano dawniej po obfitych ucztach. Pomagał na nadkwasotę i wzdęcia po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy można zrobić samodzielnie.  Składniki: 2 i 1/2 przegotowanej wody, 4 dag chleba razowego, 1/2 szklanki miodu, 25 dag drożdży, szczypta cukru, rodzynki.  Przygotowanie: chleb pokrój w kostkę i podpiecz...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...