• Informacje na temat:

    chleb po mojemu

Przepisy na temat: chleb po mojemu
  • Zdrowy chleb Anny Lewandowskiej

    ..."Masz dość tradycyjnego pieczywa? Szukasz dla niego zdrowej alternatywy? Wypróbuj mój przepis na pyszny i bezglutenowy chleb warzywny!" - zachęca na profilu Anna Lewandowska.

  • moja ulubiona potrawa

  • Chleb na liście UNESCO?

    Jemy go niemal codziennie, ale często nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do jego smaku. Niezbędny i niedoceniany. Czy teraz chleb trafi na listę niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO?

  • Masz mało czasu a chcesz zjeść coś na ciepło? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

  • ...kilogram buraków, dwie marchewki, dwie pietruszki, pół średniej wielkości selera, por średniej wielkości, sól, pieprz, przyprawa maggi, kromka chleba razowego na zakwasie, 5 ząbków czosnku, łyżeczeka cukru, 2 kuleczki ziela angielskiego, liść laurowy...

  • Idealna do ziemniaków jak i do chleba

  • "Dziadówka" według babci

    Przygotowuje się ją z mleka, chleba i żółtego sera. Choć "dziadówka" to pogardliwe określenie ubogiej kobiety lub żebraczki, jest też nazwą mlecznej zupy. Przepisem na nią, który przejęła po swojej babci, dzieli się Ewa Aszkiewicz.

  • Smarowidło do chleba swojskiego ,doskonałe na wypady nad jezioro ,rzekę , na działkę, jako dodatek do jajecznicy, kapuśniaku ,żurku , zasmażanej kapusty itp. smacznego ! :)

  • Dorsz z jesiotrem

    Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby podawany z risotto Składniki na 2 porcje: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego razowego chleba 100 g masła(...): 10 brukselek dwie łyżki soku z limonki łyżka miodu szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: chleb po mojemu
  • Chleb

    ...  Po latach szukania, probowania i krzywienia sie, powiedzialm dosc. Tak naprawde to zainicjowal to T, twierdzac, skoro caly czas narzekam na tutejszy chleb, to czemu nie upieke sama. No i sie zaczelo. Mierze, mieszam, dolewam, czekam, zmieniam maki, konsultuje internet i ludzi, i proboje piec chleb. Chleb…nasz polski pachnacy, chrupiacy chleb. Smak dziecinstwa. Smak domu. Dla mnie szczegolnie...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Otyłość: Każdy inaczej trawi kromkę chleba

    ...prezentację amerykańskich uczonych, w której podano kilkudziesięciu uczestnikom kromkę chleba. Każdemu taką samą, w takich samych warunkach. A potem badano różne metabolity powstałe po zjedzeniu tej kromki. Sprawdzano m.in. poziom glukozy we krwi. I okazało się, że po zjedzeniu tej samej kromki chleba jest kilkanaście profili reakcji! U jednych poziom cukru we krwi był niski, u innych wyglądał tak...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Filozofia jak kromka chleba

    „Życie każdego z nas ma niepowtarzalny wymiar”, podkreśla profesor filozofii Maria Szyszkowska. Niezłomnie walczy o sprawy małe i wielkie, które rozgrywają się w codzienności. Autorka kilkudziesięciu książek, działaczka społeczna. Wybitny naukowiec teoretyk, a zarazem ciepły, otwarty i bardzo kolorowy człowiek.

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...

  • Mamo ten tekst poniższy jest tekstem napisanym dziś z wyobraźni. Prowadzę się dobrze, od kilku lat żyję w permanentnym celibacie. Nie wstydzę się natomiast...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Chleba naszego powszedniego....

    Od zawsze lubie chleb w ogole wszystko co pod nazwa pieczywo sie miesci. Stanowi to dla mojej linii piekielne niebezpieczenstwo, bo tyje od chleba w oczach....

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...