• Informacje na temat:

    chleb nie kwaszony

Przepisy na temat: chleb nie kwaszony
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • Bo życie musi mieć smak

    ...pomaga walczyć ze wzdęciami, przeziębieniami i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Chleb z kminkiem Kminek jest jedną z najstarszych przypraw. Ma bardzo charakterystyczny ostry smak i silny korzenny(...) składnikiem zalew do przetworów, np. do kwaszonych i konserwowych ogórków oraz zielonego groszku. Cząber jest rośliną nie tylko przyprawową, ale także leczniczą. Poprawia apetyt, trawienie, działa...

  • latwy w przygotowaniu i bardzo smaczny

  • smaczne, szybko "wychodzą" ze słoika

  • Przepis moje Babci na smaczne i chrupiące ogórki.

  • Prosty przepis na domowy chleb

  • Klasyczne, ale nie do końca

  • Nic nie zastąpi wiejskiego domowego chleba ale nie jesteśmy do końca skazani na marketowe dmuchane pieczywo

  • pyszny chlebek domowej roboty

Artykuły na temat: chleb nie kwaszony
  • ......mam kilka sprawdzonych marek... Wiekszosc rzeczy robie sama, w tym chleb 3 razy w tygodniu, konfitury, zaprawy rozne, kwaszona kapuste... sosy owocowe do deserow bo wole swoje a nie przemyslowe(...)... Margaryne uwazam za trucizne i nigdy jej nie uzywam... Owoce i warzywa od Jean-Baptiste bio albo od Alex'a  z certyfikatem... sliwki od producenta X z Lot et Garonne, jablka od tego pana...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Dieta rozdzielna

    Sposób, by utrzymać linię i pozbyć się niestrawności? Wystarczy wiedzieć, czego nie łączyć ze sobą na talerzu!

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Co musisz wiedzieć o czarnuszce?

    Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i południowo-zachodniej Azji. U nas od dawna się zadomowiła i niekiedy można ją znaleźć zdziczałą obok występującej w stanie naturalnym czarnuszki polnej. Nie należy mylić także czarnuszki siewnej (o której będzie tu mowa) z czarnuszką damasceńską. Obie są obcego pochodzenia, ale damasceńska często dominuje w uprawie, wypierając słabszą w rozwoju czarnuszkę...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Lecz się dietą

    Twoja dieta powinna być bogata w błonnik, który działa na jelita jak szczotka. Zalecane są grube kasze (pęczak, gryczana,orkisz), płatki owsiane i otręby, chleb i makaron z mąki razowej. Jedz też fasolę, ziemniaki, warzywa liściaste (szpinak, szczaw, sałaty), pomidory, buraki, tapiokę oraz ogórki kwaszone. Nie zapomnij o owocach - jabłkach, gruszkach, śliwkach, brzoskwiniach, bananach, jagodach...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Bieszczady

    Choć bieszczadzkie połoniny przestały być wiodącym celem wycieczek Polaków, nadal cieszą się sporym zainteresowaniem nie tylko wśród studentów i rodzin z dziećmi. Trudno się dziwić - od wielu lat Bieszczady przyciągają uwagę turystów tęskniących za swobodą i klimatem kameralnego wypoczynku.

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...