• Informacje na temat:

    chleb naturalny

Przepisy na temat: chleb naturalny
  • PIĘĆ RZECZY, KTÓRYCH NIE WIESZ O CHLEBIE

    Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!

  • Tak naprawdę to niewiele trzeba żeby upiec domowy chleb. Najłatwiejszy jest taki na drożdżach i jak na razie tylko takie piekę. Pamiętajcie, żeby w pieczenie chleba włożyć całe swoje serce, a on Wam się odwdzięczy i się uda. Wyjdzie pyszny, pachnący, puszysty i z chrupiącą skórką. A zapach, który się rozchodzi podczas pieczenia...obłędny. Dodam, że chleb najlepiej jest zagniatać ręcznie, a nie w robocie, chleb musi poczuć ciepło naszych rąk. Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj...

  • Jak przechowywać chleb?

    Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?

  • Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodatków i konserwantów.

  • Jedź chleb i bądź fit jesienią

    Jesień to czas, kiedy Twój organizm narażony jest na infekcje, dlatego też powinnaś go wzmocnić i dostarczyć mu takich składników odżywczych, którą dodadzą mu energetycznego kopa i w dodatku pozwolą zrzucić zbędne kilogramy. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy, czy można jeść pieczywo i być fit?

  • Dobry np. do ciast itd..

  • Cała prawda o mrożonym pieczywie

    Wokół pieczywa krąży wiele mitów. Jednym z najmocniej zakorzenionych jest ten, że wypiekane z mrożonego ciasta chleby i bułki są niezdrowe. Podobno zawierają substancje konserwujące i tracą na wartościach odżywczych oraz smakowych. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy jak jest naprawdę!

  • Panuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy ale równie smaczny.

  • Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

    W portugalskich miastach przybywa minipiekarni oferujących smakowy chleb. Popularnym pieczywem jest chleb na bazie kapusty, dyni oraz pomidorów.

  • Jesień zbliża się dużymi krokami,a z nią wszelkie przeziębienia,katary i inne cuda,warto się zabezpieczyć.

Artykuły na temat: chleb naturalny
  • Naturalny

    Kiedy zapytać starców z tureckiej prowincji o sekret ich długowieczności, bez wątpienia odpowiedzą: cebula, chleb i jogurt.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Naturalne probiotyki

    ..., zapobiegają też alergiom.  Kwas chlebowy Sfermentowany napój z chleba spożywano dawniej po obfitych ucztach. Pomagał na nadkwasotę i wzdęcia po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy można zrobić samodzielnie.  Składniki: 2 i 1/2 przegotowanej wody, 4 dag chleba razowego, 1/2 szklanki miodu, 25 dag drożdży, szczypta cukru, rodzynki.  Przygotowanie: chleb pokrój w kostkę i podpiecz...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Fot. 123RF/Picsel Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido....

  • Trzy naturalne probiotyki

    Kiszona kapusta  Kupuj ją u sprawdzonych sprzedawców - prosto z beczki. Unikaj zakwaszanej octem - nie ma dobrych bakterii! Jedz ją w postaci surówki, doprawioną łyżką oleju rzepakowego i ziarenkami kminku. Unikniesz wzdęć!  Kiszone ogórki  Jedź je ze skórką. Ugotowane w zupie ogórkowej tracą znaczną część swoich wartości.  Kwas chlebowy  Zrób go sama! 30 dag chleba razowego na zakwasie...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...​Nie jem pieczywa, bo się odchudzam - słychać czasem. A przecież kromka chleba dostarcza tylko ok. 100 kcal. Czy więc chleb tuczy?

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Naturalne sposoby na odciski

    ...zmięknie. Zabieg ściągający z chlebem Łyżkę mleka i łyżkę krochmalu wymieszaj, dodaj miąższ z 1 kromki chleba. Gdy wchłonie płyn, przyłóż do bolącego miejsca i zabandażuj. Kompres pozostaw na noc...

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....

Zdjęcia na temat: chleb naturalny