• Informacje na temat:

    chleb na żur

Przepisy na temat: chleb na żur
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • Żurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole.

  • ...3-4 łyżki razowej mąki żytniej, 2 kromki wiejskiego chleba, 5 ząbków czosnku, 10-15 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka maki pszennej, 1 pęczek włoszczyzny, 2 ząbki czosnku, sól, ziele angielskie,listek laurowy, 20dag białej kiełbasy...

  • zupa nie tylko na Wielkanoc.

  • ...na zakwas: 200 gr mąki razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba,0,75 l wody; na żur: 500 gr różnych wędlin, 2 l wody w której gotowały się kiełbasy i szynki, 2 łyżki chrzanu,5 ząbków czosnku,2 szklanki zakwasu, pól łyżeczki cukru,pieprz, sól...

  • Żur

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego.

Artykuły na temat: chleb na żur
  • Żur w chlebie

    ...jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:(...) zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Żur w chlebie

    ...zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:(...) zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. W oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Otyłość: Każdy inaczej trawi kromkę chleba

    ...prezentację amerykańskich uczonych, w której podano kilkudziesięciu uczestnikom kromkę chleba. Każdemu taką samą, w takich samych warunkach. A potem badano różne metabolity powstałe po zjedzeniu tej kromki. Sprawdzano m.in. poziom glukozy we krwi. I okazało się, że po zjedzeniu tej samej kromki chleba jest kilkanaście profili reakcji! U jednych poziom cukru we krwi był niski, u innych wyglądał tak...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...1. Do słoja wlać przegotowaną ciepłą wodę, wymieszać z mąką. Dodać rozgnieciony czosnek, skórki chleba, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 2 łyżeczki suszonego majeranku. Przykryć(...), doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Litr letniej, przegotowanej wody; 20 dkg pszennej mąki razowej; ząbek czosnku; skórka razowego chleba; trochę cukru i soli.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...