• Informacje na temat:

    chleb na zakwasie mąki pszennej

Przepisy na temat: chleb na zakwasie mąki pszennej
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • bardzo łatwy, jesli tylko zakwas jest czynny musi wyjść

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Naturalne składniki

  • Jedź chleb i bądź fit jesienią

    Jesień to czas, kiedy Twój organizm narażony jest na infekcje, dlatego też powinnaś go wzmocnić i dostarczyć mu takich składników odżywczych, którą dodadzą mu energetycznego kopa i w dodatku pozwolą zrzucić zbędne kilogramy. W ramach kampanii Chleb Dobry sprawdzamy, czy można jeść pieczywo i być fit?

  • Pierwszy raz piekłam pieczywo. Długo się zbierałam, aż w końcu upiekłam. Pyszny chlebek posypany ziarnami sezamu, pulchniutki i pachnący. Polecam!

  • Domowy chleb

    Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!

  • Sprawdzony przepis na "Chleb na zakwasie"

  • Pieczenie chleba w domu

    Jak wyglądały pierwsze chleby, gdzie można skosztować najwięcej rodzajów pieczywa, a gdzie chleba niemal się nie jada? Dowiedz się wszystkiego o chlebie!

  • Przepis wart wypróbowania: "Chleb żytnio-pszenny na zakwasie"

Artykuły na temat: chleb na zakwasie mąki pszennej
  • Chleb, ale jaki?

    Do niedawna zjadaliśmy ponad 100 kg chleba rocznie na osobę. Dziś po pieczywo sięgamy znacznie rzadziej. A szkoda.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Chleb nasz powszedni

    ...kromki chleba dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń, żelazo i błonnik. Warto wiedzieć, że organizm lepiej przyswaja chleb na zakwasie niż ten rosnący na drożdżach. Białe jest delikatne(...) z 2000 rokiem obecnie Polacy zjadają w ciągu roku o 27 kg mniej chleba! Jednak dietetycy uważają, że to nie jest dobry trend. Rzut oka na zalecaną przez specjalistów piramidę żywieniową wystarczy: na...

  • Wielu z nas chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, wiele sklepów oferuje nam produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym kosztem. Chociaż współcześnie...

  • Chleb na akwasie z mąki pszennej razowej z dodatkiem mąki z amarantusa lub orkiszowej

    Zdrowy i pyszny chleb na zakwasie z mąki razowej -niski IG!

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...miękiszu (jest to tzw. proces retrogradacji skrobi). Pieczywo pszenne czerstwieje szybciej niż żytnie, a to z mąki jasnej szybciej niż z razowej. Pieczywo na zakwasie dłużej zachowuje świeżość(...)1. Chleb jest tuczący: MIT Chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Przeświadczenie, że...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...