• Informacje na temat:

    chili con carne z kakao

Przepisy na temat: chili con carne z kakao
  • Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

    Czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko - zapewnia Janusz Profus i proponuje... królika w sosie z dodatkiem białej czekolady albo pizzę z czekoladą i owocami. - Gorzkie czekolady pasują do kaczki, wołowiny i wieprzowiny.

  • Chili con carne z kakao

  • Czy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy? Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :)

  • Smaczny pomysł na "Chili con carne"

  • Chili con carne to danie składające się z mięsa, fasoli, cebuli oraz wielu aromatycznych przypraw jak np. papryczki chili. Przygotowuje się je bardzo szybko i z powodzeniem może stanowić posiłek do pracy.

  • Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, jednak u Nas kojarzone jest głównie z tanim fast foodem. Według mnie jest to bardzo krzywdząca opinia. Jeżeli robimy je w domowych warunkach i używamy świeżych składników, jest to równie zdrowe danie jak zwykły gulasz warzywny :) Chcecie poznać przepis na pyszne chili con carne?

  • Dla wielbicieli pysznej, sytej i ostrej potrawy:)

  • Z hiszpańskiego tłumaczy się na "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos.

  • Aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne dni.

  • Przepis pochodzi z książki mojego ulubionego kucharza, Jamie''go Oliviera.

Artykuły na temat: chili con carne z kakao
  • W sobotę cały świat powinien "bezkarnie" zajadać się czekoladą...

    ...rodzaju dań - kurczaków, guacamole, chili con carne. "Gorzka czekolada może służyć jako dodatek do dań wytrawnych, słonych, do mięs, zaś biała np. do sosu serowego z gorgonzolą czy do sosu(...)Jedni swoją chęć na kakaowy przysmak mogą zaspokoić kostką gorzkiej czekolady, inni zjedzą od razu całą, np. białą, która przez wzgląd na brak zawartości w niej kakao nie jest prawdziwą czekoladą...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady

    ...- czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko, mogą również na wytrawnie. Kakao to rodzaj przyprawy, która w kuchni meksykańskiej bardzo często używana jest do przyprawiania różnego rodzaju dań - kurczaków, guacamole, chili con carne. Gorzka czekolada może służyć jako dodatek do dań wytrawnych, słonych, do mięs, zaś biała np. do sosu serowego z gorgonzolą czy do sosu waniliowego...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Fot. materiały prasoweMimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne... nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje...

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...

  • Pyszne i szybkie dania jednogarnkowe to tajna broń każdego domowego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Dzisiaj prezentujemy Wam 10 naszych ulubionych przepisów. Fot. 123rf   Dania jednogarnkowe mają same zalety - są proste i nie wymagają od nas spędzania długich godzin w kuchni, gdyż robią się niemal same. Co więcej, po ich przygotowaniu nie zostajemy z wielkim stosem naczyń do...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....