• Informacje na temat:

    chatka puchatka 1 kg sera

Przepisy na temat: chatka puchatka 1 kg sera
  • Najlepiej zjeść w gronie najbliższych :)

  • Składanie tego ciasta wydaje się być bardzo skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste do wykonania. Ze względu na aksamitny smak sera gorąco polecam...

  • Pyszne ciasto, którego nie trzeba piec.

  • Ciasto chatka Puchatka nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Najtrudniejsza do zrobienia wydaje się… polewa czekoladowa, bo samo ciasto to naprawdę łatwizna. Przyrządza się je około godziny (nawet mniej niż godzinę). Ciekawą cechą tego ciasta jest to, że najsmaczniejsze są ostatnie kawałki, które stały najdłużej (oczywiście bez przesady – to nie wino żeby je trzymać latami), ponieważ dopiero gdy dobrze zmiękną herbatniki i „przegryzą” się wszystkie składniki to wówczas...

  • Przepyszne, pięknie wyglądające sernikowe ciasto na zimno

  • Każdy z nas zna książkę lub film animowany „Kubuś Puchatek”. Z okazji tego, iż w tym tygodniu Dzień Dziecka wypadł w środę postanowiłam na nadchodzący weekend zrobić właśnie ten deser. Prostota i słodkość zachwycą każde dziecko.

  • To ciasto ma co najmniej kilka nazw. Znam też na nie kilka przepisów. Fakt – może być ono wykonane z ciemniejszą masą w środku (zazwyczaj zwykłą kakaową), z owocami, galaretką czy piankami. Na bazie masy z twarogu, mascarpone czy (tak jak u mnie) z kremu a’la paschowego. Ile ludzi tyle przepisów. Na przygotowanie klasycznej Paschy miałam ochotę nawet w minione święta, ale po tym jak dowiedziałam się, że w domu jemy dwa serniki, do tego u Babci był sernik i kołacz z serem to dorabianie...

  • Wspomnienie mojego dzieciństwa :) Słodka, rozpływa się w ustach... Zachwyca dzieci a teraz też mojego męża :)

  • Wypróbowany przepis na "Herbatnikowa chatka"

  • Oryginalne i pyszne.

Artykuły na temat: chatka puchatka 1 kg sera
  • Chatka, to jeden z najpopularniejszych przepisów w serwisie Smaker. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować samodzielnie tego ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis Jacka. Kruche ciasteczka - herbatniki 660 g mąki tortowej330 g masła180 g cukru pudru6 żółtekskórka otarta z 1 cytryny Masa serowa1 kg sera białego półtłustego 250 g margaryny1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego50 g liofilizowanych truskawek10 ml ekstraktu z wanilii2 łyżki kakao5 ml aromatu truskawkowego1...

  • Właśnie wróciłem z dość dalekiej podróży, zmęczenie samo wciskało się pod powieki, ale było dość skutecznie pokonywane przez głośne pomruki pustego żołądka. Nie ma szans, nie odpocznę, jeśli czegoś nie zjem. Na szczęście z pomocą przyszedł Mecenas, który postanowił wyciągnąć mnie na lekki, niedzielny obiad. Tym razem postanowiliśmy wybrać miejsce według bardzo prostego klucza - jakaś nowa, niedroga i ładna knajpka. W Krakowie na kulinarnej mapie w ostatnich tygodniach pojawiły się dwa...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Zwykle stosujemy go jako dodatek, jednak czasem ser może stać się prawdziwą gwiazdą w naszej kuchni. Oto kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom serów. Fot. 123RF/Picsel Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Ser jest jednym z tych produktów, które kupujemy bardzo często. Dodajemy go do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów oraz wielu innych potraw. Skoro więc tak bardzo przepadamy za serami, dlaczego wciąż tak mało o nich wiemy? Mogłoby się wydawać, że w przypadku sera, jedyną pułapką na jaką możemy natrafić, jest zakup wyrobu seropodobnego. Jeśli unikniemy tej wpadki, cała reszta zdaje się być już wyjątkowo prosta - kroimy i podajemy wedle uznania. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że...

  • Oddajemy w wasze ręce pierwszy numer bezpłatnego Magazynu Smaker. Tematem tego wydania jest jesień. Zapraszamy do lektury! Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn Nasz Magazyn stworzyliśmy dla was i z myślą o was, dlatego poza masą smakowitych przepisów i porad, znajdziecie w nim również ciekawe artykuły związane z szeroko rozumianym, kulinarnym lifestylem. W końcu miłość do dobrego jedzenia niejedno ma imię i to będziemy starali się wam pokazać na łamach naszego Magazynu. W tym...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...