• Informacje na temat:

    chałka z 1 kg mąki

Przepisy na temat: chałka z 1 kg mąki
  • Chałka po staropolsku

    We dworach niezwykle chętnie pieczono ciasta z drożdżami. Często była robiona chałka.

  • Idealnie puszysta, pyszna chałka.

  • Chałka z budyniem

    Pokruszone drożdże rozmieszaj z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na ok. 20 minut. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj rozpuszczony olej kokosowy, rozczyn drożdży i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut. Odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą...

  • zdjęcie zrobione przed upieczeniem, bo niestety potem nie zdążyłam :) chałka znikła... ;)

  • Drożdżowe zawijańce

    ...45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.  Chałka z jabłkami Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia(...)Wianuszki malinowe Sposób przygotowania 1. Masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn przykryj, odstaw na ok. 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj...

  • zwana też plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu)

  • Drożdżowe plecionki

    ...żółtkiem. Piecz 1 godzinę w 175 st. C. Podawaj np. z sosem owocowym. Chałka malinowa Sposób przygotowania 1. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i 1 łyżkę cukru wsyp do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, miękkie masło i jajko. Wlej wyrośnięty...

  • Najlepsza z masełkiem, lub dżemem.

  • Desery z czekoladową nutą

    Sposób przygotowania Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj...

  • Chałki ubóstwiam! Uważam, że są to królowe drożdżowych wypieków. Ten przepis szczególnie sobie upodobałam. Wychodzą spod niego dwie piękne, puszyste i pyszne chałki.

Artykuły na temat: chałka z 1 kg mąki
  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...czerstwe pszenne pieczywo, np. chałka, która bardzo rzadko wywołuje dolegliwości trawienne. Pieczywo pszenne Bagietki i kajzerki -  Wypiekane z mąki pszennej oczyszczonej, mają niewiele błonnika. Są(...) powstaje z mąki pszennej grubo mielonej (bardziej oczyszczonej niż mąka razowa) i drożdży. Ma więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż kajzerka czy bagietka. Grahamkę wybierz przy...

  • Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!" Nagrzać piekarnik do 190C. Oba rodzaje ciast robić równolegle. Ciasto czekoladowe   280g mąki typ 500 30g  kakao 3 g drożdży GOLD Ok 120 g wody 60g żółtek 30g oleju z pestek winogron 30g cukru 5g drobnej soli morskiej Zrehydrować drożdże w 50g wody.   Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    Świąteczna chałka twarogowa Tę chałkę można upiec wcześniej, pokroić i zamrozić. A potem odgrzać w tosterze lub w piekarniku. Składniki: 70 g rodzynków, 50 ml rumu, 1 laska wanilii, 50 ml mleka, 450 g mąki pszennej, torebka budyniu waniliowego, 1 proszek do pieczenia, 150 g masła, 150 g cukru pudru, 2 jajka, 250 g miękkiego twarogu (chudego), masło i mąka krupczatka do formy, cukier puder do...

  • Już teraz możesz przygotować samodzielnie, przepyszne ciasta, które w programie przygotowała Agata or Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciacho „Bocianie gniazdo Kasi" Zdjecie: Materiały prasowe Bake Off - Ale ciachoKRUCHE:2 szk. mąki (300 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki masła (100 g)1 łyżka smalcu1/3 szk. cukru (100 g)1 jajko2 żółtkacukier waniliowyPrzygotowanie ciasta kruchego:Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masłem (twarde masło można zetrzeć na tarce) i smalcem....

  • Gotowe na czas

    ...g makaronu ryżowego, 500 g brokułów, 400 ml bulionu drobiowego, 4 łyżki oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, 4 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, odrobina sosu rybnego...

  • Właśnie wróciłem z dość dalekiej podróży, zmęczenie samo wciskało się pod powieki, ale było dość skutecznie pokonywane przez głośne pomruki pustego żołądka. Nie ma szans, nie odpocznę, jeśli czegoś nie zjem. Na szczęście z pomocą przyszedł Mecenas, który postanowił wyciągnąć mnie na lekki, niedzielny obiad. Tym razem postanowiliśmy wybrać miejsce według bardzo prostego klucza - jakaś nowa, niedroga i ładna knajpka. W Krakowie na kulinarnej mapie w ostatnich tygodniach pojawiły się dwa...

  • Licz z nami kalorie

    ...niskotłuszczowa - 96 kcal Mąki, kasze, makarony Wartości podane dla 100 g produktu Mąka pszenna typ 500 - 342 kcal; kasza gryczana - 336 kcal; kasza jaglana - 346 kcal; kasza jęczmienna perłowa - 327 kcal...

  • Oddajemy w wasze ręce pierwszy numer bezpłatnego Magazynu Smaker. Tematem tego wydania jest jesień. Zapraszamy do lektury! Kliknij poniżej, aby zobaczyć bezpłatny magazyn Nasz Magazyn stworzyliśmy dla was i z myślą o was, dlatego poza masą smakowitych przepisów i porad, znajdziecie w nim również ciekawe artykuły związane z szeroko rozumianym, kulinarnym lifestylem. W końcu miłość do dobrego jedzenia niejedno ma imię i to będziemy starali się wam pokazać na łamach naszego Magazynu. W tym...

  • Danie z tego... co zostanie

    ...• łyżka mąki ziemniaczanej • 3 jajka • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu • 3 łyżki groszku konserwowego • 3 drobno pokrojone ogórki konserwowe • 2 łyżki drobno posiekanej papryki konserwowej(...) - resztą masy ziemniaczanej. Piecz około godziny w temp. 175 st. C. Uratowane bułeczki Składniki: • 6 czerstwych bułeczek maślanych lub czerstwa chałka (ok. 50 dag) • 200 ml mleka • 4 czubate...

  • Czy uczestnicy programu poradzą sobie z przygotowaniem tradycyjnego hiszpańskiego smakołyku? W poprzednim odcinku, w zadaniu autorskim, uczestnicy musieli przygotować własną wersję gruzińskiego placka - chaczapuri. Choć ciasto do tego wypieku robi się bardzo łatwo - wystarczy połączyć przesianą mąkę, jogurt, sodę oraz ser - to większość z gotujących miała nie lada trudności. Przygotowanie farszu do placków okazało się również bardzo trudne, pomysł tylko trzech osób znalazł uznanie wśród...