• Informacje na temat:

    chałka drożdzowa

Przepisy na temat: chałka drożdzowa
  • Chałka z migdałami i żurawiną

    To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

  • Idealna na śniadanie oraz jako dodatek do herbaty, kawy lub mleka

  • Drożdżowe zawijańce

    ...45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.  Chałka z jabłkami Sposób przygotowania 1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia...

  • Chałki ubóstwiam! Uważam, że są to królowe drożdżowych wypieków. Ten przepis szczególnie sobie upodobałam. Wychodzą spod niego dwie piękne, puszyste i pyszne chałki.

  • Drożdżowe plecionki

    ...żółtkiem. Piecz 1 godzinę w 175 st. C. Podawaj np. z sosem owocowym. Chałka malinowa Sposób przygotowania 1. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka...

  • Wigilijna chałka

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    Jeśli po świętach zostało nam ciasto drożdżowe, możemy z niego zrobić pyszny pudding, który zachwyci domowników. Jak nie marnować żywności, uczy w swej książce "Gotuję nie marnuję" Sylwia Majcher.

  • Dziś szalejemy z ciastem drożdżowym. I tak na kolację powstała przepyszna chałka :). No mówię wam niebo w gębie.

  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    Ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie, gdy je odpowietrzymy; żeby jajka podczas gotowania nie pękły i lepiej się obierały, należy je posolić; wstawiona do wody zielenina dłużej zachowa świeżość, gdy do wody dodamy soli - oto niektóre ze sprawdzonych trików babci Ewy.

  • Chałka drożdżowa w sam raz na śniadanie. Doskonała z konfiturą lub dżemem - także domowej roboty. Ciasto zrobione samodzielnie na pewno będzie smakowało o niebo lepiej niż to pochodzące z cukierni. :)