• Informacje na temat:

    chaczpuri różne rodzaje

Przepisy na temat: chaczpuri różne rodzaje
  • pyyyychooootkaaaa

  • Lubicie pizzę? Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech !!!

  • W mojej rodzinie łazanki zawsze były potrawą bezmięsną. Zazwyczaj przygotowywane były na piątkowy obiad. Kolejną rzeczą, która dodaje im wyjątkowości jest domowy makaron. Nie znoszę łazanek ze „sklepowym” makaronem. Mój makaron jest jednak inny niż tradycyjny. Zarówno moja babcia, jak i mama do łazanek zawsze dodawała mleka. Ja też tak robię, bo dzięki temu makaron jest zupełnie inny i wyjątkowy. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu ;)

  • Proste,łatwe i przyjemne. Frajda robienia różnych z jajek z dzieciakami, bezcenne:)

  • W sezonie zbieram grzyby leśne, podsmażam je i mrożę na zimę. A to moja wariacja na temat zupy grzybowej zimą.

  • PRZEDEWSZYSTKIM PYSZNE . I NIE TAK TUCZACE JAK ZWYKLE NALESNIKI , BO ZAMIAST Z SAMEJ MAKI ROBIMY JE W POLOWIE Z KOKTAILU W PROSZKU , KOKTAIL TEN JEST GLOWNYM SKLADNIKIEM W DIETACH ODCHUDZAJACYCH , ORAZ ODRZYWIANIU KOMURKOWYM. KOKTAILE DOSTEPNE W SMAKACH. KAWOWY , CZEKOLADOWY , WANILIOWY , OWOCOW LESNYCH , OWOCOW TROPIKALNYCH , PINA COLADA , COOKIES ''N CERAM . PO ZAMOWIENIE KOKTAILU PROSZE O KONTAKT. lukaszstasik@sbcglobal.net chcecie zaszkoczyc siebie i swoich...

  • Bardzo proste i smakowite babeczki,,,,,,,,,,,,,,,

  • Przepis wart wypróbowania: "Bigos z różnymi rodzajami kiełbas"

  • Jak dla mnie podstawową zaletą jest smak, któty znam już od najmłodszych lat. Nie jest jakoś specjalnie pracochłonny. U nas podaje się go oczywiście na Wigilię, ja osobiście uwielbiam knysz jeść sam i do śledzika ;)

Artykuły na temat: chaczpuri różne rodzaje
  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • W dzisiejszych czasach coraz więcej osób sięga po wysoko przetworzone produkty. Wszechobecne fast foody i coraz więcej niezdrowego jedzenia na sklepowych półkach sprawiają, że zalewa nas fala otyłości. Jak możemy to zmienić? Wystarczy, że robiąc zakupy poświęcimy nieco więcej czasu na analizowanie etykiet produktów, które kupujemy/Picsel Każdy z nas wie, że żywność ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Sięgając po naturalne produkty i dbając o zbilansowaną dietę możemy wesprzeć nasz organizm w...