• Informacje na temat:

    celiakia

Przepisy na temat: celiakia
  • Smacznie, zdrowo i bezglutenowo

    Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z bardziej popularnych sposobów odżywiania. Stosują ją nie tylko osoby cierpiące na celiakię, ale także zwolennicy zbilansowanego odżywania. Obecnie skomponowanie zdrowego, a zarazem smacznego posiłku pozbawionego glutenu nie jest problemem. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w wysokojakościowe produkty, jak np. bezglutenowe wędliny od firmy Gzella.

  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?

  • Przepis na bezglutenową zupę kokosową

    W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi ma alergie pokarmowe. Jedną z nich jest uczulenie na gluten. Osoby, których organizm go nie toleruje, powinny przestrzegać specjalnej diety - niekoniecznie niesmacznej. Jednym z pomysłów jest aromatyczna zupa kokosowa.

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    Pieczywo to jeden z najpopularniejszych składników w codziennym jadłospisie Polaków. 70% konsumentów deklaruje, iż codziennie lub prawie codziennie kupuje produkty z tej kategorii. Jednak jej spożycie spada, co spowodowane jest przede wszystkim pojawiającymi się wokół pieczywa mitami. Tymczasem, jak podkreśla ekspert, jest to wartościowy składnik diety – źródło niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu energii, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, z którego zdecydowanie...

  • Amarantus zamiast mleka

    Amarantus (amarant, szarłat) – to jedna z najstarszych roślin, która jest niezwykle bogata w łatwostrawne węglowodany i cenne składniki odżywcze. Z powodzeniem zastąpi mleko.

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki z farszem jagodowym . Idealne dla chorych na celiakię"

  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych , jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

  • Wśród moich przyjaciół jest sporo osób uczulonych na gluten i nie jest to moda czy dieta cud tylk prawdziwy problem, który kończy się bardzo nieprzyjemnie po jakimkolwiek zjedzeniu produktów glutenowych. Z myślą o nich postanowiłem zacząć poszukiwać deseru, który nie tylko każdemu smakuje ale również może być bezpiecznie konsumowany w celiakii. Stworzyłem go na bazie kokosu, też zdrowy ale przede wszystkim smaczny :D uwielbiam wszelkie produkty kokosowe, olej, mleko, śmietankę czy masło…tak...

  • Smaczny pomysł na "Kukurydziane tortille na zimno"

  • Proponuję dziś pyszne i chrupiące ciasteczka, herbatniki, akurat do kawy lub herbaty. Przy okazji ciasteczka są bezglutenowe, serdecznie polecam :-)

Artykuły na temat: celiakia
  • Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

    ...paczkowanego pieczywa oznaczonego przekreślonym kłosem). Na koniec warto zwrócić uwagę na fakt, że celiakia to niejedyny problem zdrowotny, jaki wiąże się ze spożyciem glutenu. Poza osobami cierpiącymi na...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia

    ...powinni swój jadłospis konsultować również z dietetykiem - mówi dr Piotr Ziembicki, gastroenterolog. Lekarze wyróżniają cztery rodzaje choroby trzewnej. Pierwsza z nich to celiakia typowa, występująca(...) dorosłych, z objawami pozajelitowymi, stwarzającymi problem w rozpoznaniu. Trzecia  to celiakia subkliniczna, która nie daje objawów klinicznych, występują jedynie zaburzenia laboratoryjne, np...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Celiakia - bunt jelit przeciw zbożom

    ...w pożywieniu. Życie z celiakią Mówi się, że po rozpoznaniu celiakia przestaje być chorobą, staje się sposobem na życie. Dzięki kuracji stan zdrowia ulega ogromnej poprawie. Ale trzeba przestrzegać...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Mąka z amarantusa - nie tylko dla chorych na celiakię

    Amarantus, czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawnych - Indianie znali go już w starożytności. Jest niezwykle cennym źródłem białka. Polecany jest osobom chorym na celiakię, czyli mającym nietolerancję pokarmową glutenu.

  • Ostatnie siedemdziesiąt lat w Europie to okres wolny od globalnych konfliktów militarnych, okres gigantycznego postępu technicznego, rozwoju nauki, ale również wszechobecnej konsumpcji. Producenci żywności zasypują półki marketów tanimi artykułami spożywczymi, a reklamy w mediach nakłaniają nas do ich kupowania. Kupujemy coraz więcej, jemy coraz więcej, ważymy coraz więcej. Otyłość i będący jego skutkiem zespół metaboliczny obniża jakość naszego życia i istotnie podnosi ryzyko problemów...

  • Celiakia? Bułeczki wykluczone!

    ...www.celiakia.pl znajduje się szczegółowa lista produktów bezglutenowych i tych, których chorzy jeść nie mogą. konsultacja: dr Małgorzata Żuławnik, internista...

  • Wiemy już jakie danie w wersji bezglutenowej najchętniej byście poznali i dlaczego. Zobaczcie zwycięzców, do których powędrują książki z przepisami na dania bez pszenicy. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zaskoczyliście nas swoimi odpowiedziami. Bardzo wielu z Was chciałoby poznać przepis na bezglutenowe pierogi, tort i pizzę... Mamy nadzieje, że w książce zwycięzcy znajdą receptury na ich ulubione dania i podzielą się z nami, tym co uda się im stworzyć. Oto...

Wideo na temat: celiakia
  • Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Prowadzi do anemii i niedożywienia, a nawet niepłodności

    Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez organizm, która może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Choroba trzewna bywa powodem anemii, niedożywienia i niepłodności. Zwiększa też trzykrotnie ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.

  • Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią

    Celiakia to poważna choroba autoimmunologiczna wywołana reakcją na gluten, czyli białko zawarte w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Ten składnik pokarmowy może być również przyczyną nadwrażliwości na gluten oraz alergii. – To, czy mamy celiakię, nadwrażliwość, czy jesteśmy uczuleni muszą potwierdzić testy diagnostyczne, a nie samodzielne wyłączenie glutenu. Zdiagnozowana celiakia całkowicie

  • Kto powinien zrezygnować z diety OXY?

    Obostrzenia dla osób z celiakią lub nietolerancją laktozy czy glutenu. (Dzień Dobry TVN/x-news)